Week 5

Sociale ontwikkeling

Het is voor de sociale ontwikkeling belangrijk dat het veulen opgroeit met leeftijdsgenoten en andere paarden. Zo leert hij sociale vaardigheden en ontdekt hij hoe hij zich ‘paards’ moet gedragen. Onder paardentaal valt bijvoorbeeld het kunnen lezen van een neus, oog, oor, hoofd-halshouding of staart.


Ook voor de fysieke ontwikkeling van het veulen is een speelmaatje erg belangrijk. Veulens stimuleren elkaar door te rennen. Beweging is erg goed voor de ontwikkeling van vooral de gewrichten.


Heb je niet de mogelijkheid om je veulen met een ander veulen in de wei te zetten? Niet gevreesd. Het blijkt dat het veulen vaak ook prima met de merrie kan spelen en van haar de paardentaal goed genoeg leert.

Week 6

Weetje!

Na zijn geboorte drinkt het veulen 50 tot 60 keer per dag. Nu hij 6 weken oud is, drinkt hij nog maar vijftien tot twintig keer.

Chippen en schetsen

Vanaf dat het veulen zes weken oud is, mag hij gechipt worden. Het identificeren van je veulen moet in ieder geval gebeuren voordat hij een half jaar oud is. Daarna is identificatie nog wel mogelijk, maar ontvang je een paspoort met beperkingen. Je mag je veulen in ieder geval niet afspenen voordat hij is geschetst en gechipt door een paspoortconsulent. Is het veulen wel gespeend? Dan moet de identiteit worden vastgesteld via DNA-onderzoek van beide ouders.

Kijk op de website van je eigen stamboek welke procedures zij hanteren voor het chippen van je veulen.

Week 7

Gras eten

Als een veulen twee weken oud is, begint hij een beetje aan het gras te knabbelen. Wanneer hij anderhalve maand oud is, graast hij een kwart tot een derde van de tijd dat zijn moeder graast.

Week 8

Op ontdekking

Als een veulen iets nieuws tegenkomt, gaat hij dat eerst besnuffelen. Daarna likt, sabbelt en bijt hij erop. Mensen schrikken weleens als een veulen op hun vingers begint te sabbelen. Straf het jonge veulen niet direct af. Hij doet dit namelijk niet bewust en is eigenlijk op ontdekkingstocht. De eerste periode kun je dit gedrag nog toestaan, daarna moet je consequent zeggen dat dit niet mag. Anders blijft het veulen dit doen, ook als hij later een volwassen paard is. En dan is bijten natuurlijk niet ‘grappig’ meer!

Week 9

Benaderen van twee kanten

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat het heel nuttig is als je een veulen al vanaf jonge leeftijd aanraakt. Wat blijkt: de paarden die als veulen aan de linkerkant van hun lijf waren geaaid en benaderd, bleken na twee tot drie jaar op de wei nog steeds veel makkelijker te aaien/trainen aan de linkerkant. Datzelfde geldt voor veulens die alleen aan de rechterkant waren benaderd/aangeraakt. Het heeft dus zeker voordelen om het veulen in de periode na de geboorte aan te raken en te benaderen aan beide kanten. Hij ‘vergeet’ dit niet tijdens zijn jaren in de opfok.