Eerste week na de geboorte

Contact
Zorg dat het eerste contact met mensen aangenaam is voor het veulen. Maak eerst contact met de merrie. Zodra jij de moeder aait of borstelt, zul je de aandacht van het veulen krijgen. Veulens zijn namelijk razend nieuwsgierig. Het veulen komt snuffelen, gaat weer weg en komt weer terug. Laat het veulen bij jou komen. Blijf rustig en neem de tijd die het dier nodig heeft om aan je aanwezigheid te wennen. Zorg dat je steeds dicht in de buurt van de merrie staat, zodat het veulen niet bang wordt.

Temperaturen
Temperatuur de merrie de eerste drie dagen na de geboorte twee keer per dag. De temperatuur moet onder de 38.5 graden zijn. Komt de temperatuur daarboven? Neem dan contact op met de dierenarts.

De naam van je veulen

Als het veulen geboren is, wil je het natuurlijk zo snel mogelijk een naam geven. Controleer van tevoren goed of hiervoor bepaalde richtlijnen zijn. Diverse stamboeken hanteren het ‘lettersysteem’. Dat houdt in dat veulens uit een bepaald jaar allemaal een naam hebben die met dezelfde letter begint.

Sommige veulens worden in de wei geboren, andere in de stal. Je veulen kan vanaf de eerste dag al naar buiten, uiteraard als het weer dit toelaat en het niet te koud of nat is. De beweging is goed voor de ontwikkeling van de pezen en het bindweefsel.


Het is het beste dat je met twee personen bent als het veulen voor het eerst naar buiten gaat. Zorg dat een persoon de merrie vasthoudt. Een tweede persoon begeleidt het veulen rustig door een arm bij de achterhand te plaatsen. De andere arm houd je voor de borst van het veulen. Zo kun je hem voorzichtig in de juiste richting sturen en maak je handig gebruik van de natuurlijke reflexen. Een veulen beweegt namelijk automatisch vooruit als hij druk voelt boven het spronggewricht. Kijk hier in het begin wel mee uit, want het veulen kan instinctief slaan. Word hier niet boos om, want het is in dit stadium niet kwaad bedoeld.


Eenmaal in het land moet het veulen zichzelf redden. Zorg dat je in ieder geval geen gaas of prikkeldraad als afrastering hebt. En als je een gladde draad hebt, hang daar dan lintjes aan zodat het goed zichtbaar is.

Natuurlijk gedrag

Zeker in het begin blijft de merrie dicht bij haar veulen. Ze zal altijd proberen om tussen anderen en haar kind te komen. In de natuur houdt een ‘tante’ de rest op afstand en zij is meestal ook bij de geboorte aanwezig. Sommige merries proberen op stal erg dominant hun kind te beschermen. Je kunt dit natuurlijke gedrag het best laten gaan.

Goed krachtvoer
De periode dat het veulen bij de merrie drinkt, kost haar veel energie. Het is het beste om je merrie deze hele periode een goed krachtvoer te geven. Pavo PodoLac sluit heel goed aan op de behoeftes van je merrie. Dus als je tijdens de dracht hebt gekozen voor Pavo PodoCare is het verstandig om na de geboorte over te stappen op Pavo PodoLac. Het is belangrijk om goed te blijven kijken naar je merrie, om te controleren wanneer je moet bijsturen qua hoeveelheid. Hier is geen standaard voor. Het is het beste als je merrie een BCS van 5 heeft.

Je kunt Pavo PodoLac zeker de eerste drie à vier maanden na de geboorte blijven voeren.Tip!
Vergeet het drinkwater niet. Het is heel belangrijk dat je merrie altijd en overal ongelimiteerd toegang heeft tot vers drinkwater.

Registratie van je veulen

Volgens Europese regelgeving moeten alle paarden en pony’s vanaf 6 maanden over een paardenpaspoort en chip beschikken. Het is dus belangrijk om je veulen aan te melden bij een paspoort uitgevende instantie zoals bijvoorbeeld het KWPN, of een ander stamboek. Door deze aanmelding wordt het veulen gechipt en krijgt het een paspoort.