Voerplan voor je merrie

In de laatste 3 maanden van de dracht begint de voedingsbehoefte van de merrie te veranderen. Voer je merrie vanaf dit moment speciaal krachtvoer voor dragende en lacterende merries.. Hiermee voorzie je het ongeboren veulen al van alle belangrijke voedingsstoffen en reserves.


Tip!

Verdeel het krachtvoer over zoveel mogelijk voerbeurten per dag! Voer maximaal 1,5 kilo per voerbeurt.

Stappenplan: wat als het veulen de merrie ‘leegzuigt’?


Sommige merries geven zich helemaal aan het veulen, waardoor het veulen erg snel groeit en de merrie zelf mager wordt. In dit geval kun je een aantal stappen doorlopen om de merrie weer goed in conditie te krijgen en het veulen minder snel te laten groeien. Gezonder voor beide!


  1. Laat je ruwvoer analyseren en streef naar een partij hooi met hoge energie- en eiwitwaardes.
  2. Gebruik een eiwitrijke merriebrok, zoals Pavo PodoLac.
  3. Het advies is een volwassen warmbloed merrie minstens 4-5 kilo Pavo PodoLac per dag te voeren – je merrie heeft wat extra’s nodig, dus wees niet bang haar dit ook te geven! Let er wel op dat je dit niet in 1 keer voert, maar verdeelt over meerdere (3-4) voerbeurten per dag.
  4. Staat er geen of nauwelijks gras in de wei? Vul dan het ruwvoer aan met een luzernemix, zoals Pavo DailyPlus of een eiwitrijke bietenpulp, zoals Pavo FibreBeet. Let op: week Pavo FibreBeet eerst in water voor je het voert.
  5. Blijft de merrie invallen en het veulen aankomen? Dan adviseren wij Pavo PodoLac vervangen door Pavo Performance. Hiermee zal de drang om melk te produceren afnemen, waardoor de merrie meer energie overhoudt voor zichzelf en het veulen minder ‘vet’ zal worden.

Veel gestelde voedingsvraag:

“Mijn merrie zit in de 8e maand van de dracht en krijgt nu de merriebrok Pavo PodoLac. Ze is al erg dik en vet, kan ik dan beter geen krachvoer voor merries meer geven?”

Pavo’s voeradvies:

Het idee om in deze situatie je krachtvoer aan te passen is goed, alleen hebben drachtige merries noodzakelijke mineralen, zoals calcium, fosfor en magnesium nodig, die niet in gewoon krachtvoer zitten. Kies in dit geval voor het vitaminen- mineralensupplement uit onze fokkerijlijn: Pavo PodoCare. Pavo PodoCare is een balancer speciaal voor opgroeiende veulens én merries die te dik zijn of al voldoende energie en eiwit uit het ruwvoer halen.

1 volle Pavo voerschep met Pavo PodoLac Pellets bevat ongeveer 1,2 kilo en bij de Muesli 0,9 kg