De eerste uren na de geboorte

Als je ziet dat de bevalling begint, laat de merrie dan zoveel mogelijk haar gang gaan. Meestal gaat de bevalling vrij vlot. Vaak gaat de merrie eerst zweten. De vliezen breken en daarna gaat ze liggen. Maar dit ligt niet allemaal precies vast. Het is belangrijk dat er telkens iets gebeurt, dat er vordering in zit. Als je paard tien minuten ligt en er gebeurt helemaal niets, dan is het goed om eens te gaan kijken. Is het je eerste veulentje? Dan is ons advies om een ervaren persoon bij de geboorte te vragen. Bijvoorbeeld een collega-fokker of de dierenarts.

Biest

Het is belangrijk dat het pasgeboren veulen zo snel mogelijk biest binnenkrijgt. Deze melk bevat een hoog gehalte aan afweerstoffen die het veulen de eerste maanden van zijn leven beschermt tegen infecties. Binnen twee à drie uur moet het veulen de eerste biest gedronken hebben. Een veulen moet in de eerste zes à acht uur na de geboorte zo’n twee tot drie liter biest drinken. Een gezond veulen drinkt meerdere keren per uur bij de merrie. Als je opmerkt dat de uier te vol blijft, kan dat een teken zijn dat het veulen te weinig drinkt.

Het tijdsbestek is belangrijk, omdat de eerste twaalf uur na de geboorte de darm van het veulen doorlaatbaar is voor deze levensbelangrijke antistoffen. De twaalf uur daarna is deze opname al beperkter. Na 24 uur is er geen opname meer.

Tip!

Wil je je veulen een vliegende start geven? Geef hem dan de immuunpasta Pavo KickStart. Door twee spuiten Pavo Kickstart te geven in de eerste 24 uur na de geboorte, geef je de immuniteit van je veulen een snelle en makkelijke boost. 

Bij twijfel altijd bellen!

Gaat je veulen niet snel genoeg staan of twijfel je of je veulen wel goed genoeg drinkt? Bel dan altijd de dierenarts. Hij kan je eventueel helpen bij het melken van de merrie. Je kunt zelf wel de zuigreflex van het veulen testen door te kijken of het veulen op je vingers wil sabbelen. Twijfel je aan de kwaliteit van de biest? Ook dat kun je door een dierenarts laten controleren. De biestkwaliteit is namelijk uitermate belangrijk.

Nageboorte

Normaal gesproken komt binnen twee uur na de geboorte van het veulen de nageboorte. Als dat niet zo is, raak dan niet in paniek, maar bel de dierenarts. Hang nooit gewicht, in welke vorm dan ook, aan de nageboorte. Je kunt wel een knoop in de nageboorte leggen, zodat de merrie er niet op kan gaan staan.

Als de nageboorte eruit is, moet je deze controleren. Dit kun je het beste door een dierenarts laten doen. Het is namelijk belangrijk dat de nageboorte compleet is en er niet nog een stuk in de merrie is achtergebleven. De dierenarts kan dan meteen je veulen controleren en de merrie.

Op de foto zie je een volledige nageboorte.

Darmpek

Enkele uren na de geboorte gaat het veulen voor het eerst mesten. Dit wordt ook wel darmpek of meconium genoemd. Houd je veulen goed in de gaten. Als het een aantal keer staat te persen, maar er komt maar niks, neem dan contact op met een dierenarts.

Hengstveulens plassen meestal binnen 6 uur na de geboorte. Bij merrieveulens duurt het wat langer: zo’n 10 tot 12 uur.

Als alles goed en voorspoedig verlopen is en er een ervaren fokker in de buurt was, hoef je niet meteen de dierenarts te bellen. Het is dan wel belangrijk om je merrie en veulen binnen 12-24 uur na de geboorte door een dierenarts na te laten kijken. Eventueel kan de dierenarts ook een bloedtest op antistoffen doen om te controleren of je veulen genoeg biest heeft gedronken en of de kwaliteit van de biest voldoende was.