2 weken voor de bevalling

Minder eetlust
Je zult merken dat je merrie misschien wat minder eetlust heeft. Dit komt omdat er steeds minder plaats is in de buik van de merrie. Daardoor zit ze veel sneller vol. Voer dus regelmatig kleine porties en kies voor een krachtvoer of balancer die geschikt is voor dragende merries.

Ontwormen
Ontworm je merrie twee weken voor de bevalling. Zo voorkom je dat je veulen via de moedermelk besmet wordt met een worminfectie.

Is je merrie dichtgezet? Laat haar dan enkele weken voor de bevalling openknippen. Overleg met de dierenarts wanneer dit moet gebeuren.

Tip!

Verwijder de hoefijzers van je merrie. Zo kan ze het veulen niet onnodig verwonden.

Hoe weet je wanneer het veulen komt?

Je bent natuurlijk enorm benieuwd wanneer je veulen geboren wordt. Er zijn een aantal signalen die hierop kunnen duiden. Maar pin je niet te veel vast op deze symptomen. Meestal gaat het zo, maar het kan bij jouw merrie net wat anders gaan. Het belangrijkst is dat je je merrie goed in de gaten houdt. Jij kent haar het beste en ziet de kleinste veranderingen.


Signalen die vaak voorkomen:

  • De uiers beginnen zich twee tot vier weken voor de geboorte te vullen.

  • De spieren rond de buik ontspannen twee tot drie weken van tevoren, dat zie je terug in de flanken die wat in lijken te vallen.

  • De spieren rond de staart ontspannen zich zeven tot tien dagen van tevoren. Waar je paard eerst een wat ‘bolle’ kont heeft, lijkt het nu eigenlijk een beetje op een dakje. Dit komt doordat het staartbeen wat kantelt.

  • Vier tot zes dagen voor de geboorte zie je dat de spenen van de uier zich vullen.

  • Als je een klein goudgeel waxlaagje op de uiers ziet, is de bevalling dichtbij. Ze noemen dit ook wel kegelen. Meestal gebeurt dit een à twee dagen voor de bevalling.

  • Ongeveer 24 uur van tevoren druppelt wax of melk van de uiers.

Tip!

Ken je een ervaren fokker uit de buurt? Vraag dan of je diegene mag bellen als de geboorte begint. Het is verstandig om iemand met ervaring bij de bevalling te hebben.

Rust
Een merrie wil bij de geboorte zoveel mogelijk rust. Staan er andere paarden omheen, dan kun je ervoor kiezen om wat houten schotten tegen de stal te maken. Ga er zelf ook niet de hele tijd voor staan kijken, maar maak een kijkgaatje of hang een camera op.

Meestal wacht de merrie toch tot je vertrokken bent. Als je de hele tijd staat te kijken en je gaat even weg, dan zul je altijd zien dat juist dan het veulen wordt geboren!