Week 10

Grenzen stellen

Mensen knuffelen vaak veel met het veulen en houden hem graag dicht bij zich. Maar voor een veulen is het belangrijk om een persoonlijke ruimte te hebben. Daarnaast moet hij leren jouw persoonlijke ruimte te respecteren. De merrie speelt hierbij een grote rol, maar ook de hulp van andere paarden is belangrijk. Sommige merries zijn namelijk te lief voor hun veulen en laten het te veel in hun persoonlijke ruimte komen. Hierdoor leert het veulen dat hij, zonder consequenties, zomaar tegen iedereen aan kan lopen of tegen je op kan springen. Dat lijkt misschien niet zo’n probleem met een klein veulentje, maar wordt een stuk minder leuk met een volwassen paard. Stel dus tijdig jouw eigen grenzen en respecteer die van het veulen.

Week 11

Nieuwe dingen

Het is goed en belangrijk om je veulen nieuwe dingen te leren, maar houd het kort. Een keer per dag tien minuten met het veulen bezig zijn, werkt beter dan lange sessies vol herhaling. Het veulen moet namelijk al zoveel nieuwe dingen onthouden. Bovendien hebben veulens, net als kinderen, een heel korte aandachtspanne.

Goede conditie

Het is belangrijk dat je veulen niet te dik wordt. Als je hem in goede conditie houdt, kan hij op geen enkel moment vet opslaan. Als je de ribben van je veulen niet kunt zien of voelen, of je ziet een speklaagje bij de nek, dan is je veulen te dik.

Week 12 (3 maanden)

Vast zetten

Oefen met het veulen dat hij vaststaat. Bind hem niet gelijk vast, maar creëer de illusie van het vaststaan. Haal het touw bijvoorbeeld door een oog aan de muur en houd zelf de uiteinden vast. Als het veulen ouder is en dit goed kent, kun je dit uitbreiden door hem vast te zetten met een simpele paardenknoop. Blijf er wel altijd bij staan en zorg dat je het veulen direct los kunt maken.

Op pad met je veulen

Jong geleerd is oud gedaan! Leer je paard van jongs af aan rustig de trailer opgaan. Daarbij is het van belang dat de merrie vlot de trailer opgaat, zodat het veulen niet onnodig gestrest raakt. De rust en het vertrouwen van de merrie geven het veulen een veilig gevoel. Haal het tussenschot uit de trailer en vervoer moeder en veulen samen in een grote laadruimte. Gebruik hierbij de voor- en achterstang. Dit zorgt voor stabiliteit van de merrie wanneer je moet remmen en optrekken. Daarnaast is een veulenrek handig. Dit zorgt er namelijk voor dat je veulen niet over de laadklep kan springen.

4 maanden

Ontwormen

Ontworm je veulen met een middel tegen spoelwormen. Nagenoeg ieder veulen heeft namelijk last van deze wormen.

Naar de keuring

Misschien gaat je veulen wel mee naar de keuring. Hoe oud hij dan precies is, hangt natuurlijk een beetje af van wanneer je veulen geboren is. Het is belangrijk om je hier wel goed op voor te bereiden. Een aantal tips:

  • Neem je veulen vooraf vast een paar keer mee op pad. Niet alleen om aan het transport te wennen, maar ook om op verschillende plekken te oefenen.
  • Je kunt ook thuis oefenen door bijvoorbeeld je veulen een keer in een andere wei of paddock te zetten.
  • Probeer al eens te vlechten. Dit voorkomt veel stress op de dag van de keuring.
  • Ga aan de slag met het stappen aan de hand. Zorg dat je veulen begrijpt wat de bedoeling is. Als je dit al hebt getraind doordat je het veulen iedere dag aan de hand naar de wei brengt, gaat dit waarschijnlijk al een stuk makkelijker. Maar stap ook eens met hem rond in een voor hem vreemde omgeving.
  • Oefen het opstellen. Dit hoef je niet te vaak te doen, maar het is wel goed om je veulen ook te leren dat even stil moet blijven staan.