Duur van de dracht

Een merrie is gemiddeld 335 dagen drachtig, dat is 11 maanden. Het veulen wordt meestal tussen de 320 en 360 dagen geboren. Als een veulen voor de 300 dagen geboren wordt, is de kans dat hij het overleeft nihil. Een dracht van 360 dagen komt best regelmatig voor en geeft geen complicaties.

Laatste 3 maanden van de dracht

In de laatste drie maanden maakt het veulen een enorme groei door. Voor een goede ontwikkeling van de botten, vacht, organen en verteringsprocessen is het belangrijk dat het veulen in het laatste deel van de dracht alle belangrijke voedingsstoffen meekrijgt.

Krachtvoer of balancer?

De keuze voor een krachtvoer of balancer hangt af van hoeveel extra energie je merrie nodig heeft. Heb je een hoogwaardig ruwvoer en/of is je merrie in (te) ruime conditie, dan kan alleen een balancer voldoende zijn. Kies in dat geval wel een balancer die afgestemd is op de speciale behoeftes van de merrie zoals Pavo PodoCare. Dit bevat alle mineralen in de juiste verhouding om de groei van het (ongeboren) veulen optimaal te ondersteunen. 

Heeft je paard wel extra energie uit krachtvoer nodig? Dan kun je een merriebrok of -muesli voeren. Pavo PodoLac Muesli of Pellets zijn een goede keuze.

Pavo Podo-producten

Pavo
PodoCare

  • Mineralensupplement (brokjes)
  • Voor opgroeiende veulens en drachtige merries
  • Ondersteunt een optimale botontwikkeling

Pavo PodoLac
Pellets of Muesli 

  • Bevat alle belangrijke voedingstoffen voor je ongeboren veulen
  • Noodzakelijk vaoor goede ontwikkeling van botten, organen, vacht en verteringsprocessen
  • Met extra koper: belangrijk in de laatste drie maanden van de dracht
  • Ook te voeren in de lactatieperiode

4-6 weken voor de bevalling

Kraamstal

Laat de merrie op tijd wennen aan de omgeving waar ze gaat bevallen. Doe dit minstens vier tot zes weken voor de bevalling. Dit zorgt voor rust bij de merrie. Ook kan ze afweerstoffen opbouwen tegen de virussen en bacteriën die in de stal aanwezig zijn. Via de biest geeft ze die vervolgens aan het veulen.

Zorg voor een schone stal met veel stro, zodat de merrie comfortabel kan liggen. Stro is het fijnst, omdat het zacht is voor het veulen. Het neemt bovendien geboortevocht op en is niet gevaarlijk als het veulen het wil eten. Zorg ook voor voldoende licht in de stal. Laat ’s nachts de lampen aan als de geboorte zich aandient. Zo kun je de merrie goed in de gaten houden.

Enten

Laat je merrie in de laatste maand van de dracht enten tegen influenza en tetanus. Op deze manier krijgt het veulen ook al wat van de antistoffen mee.

Tip!

Installeer een bewakingssysteem (met geluid), zodat je op afstand je merrie goed in de gaten kunt houden als het zover is.

Weetje

Een drachtige merrie mag best wat reserve hebben, maar voorkom overgewicht. Een BCS (Body Condition Score) van 6 is aan te raden. Wil je weten hoe je de BCS van jouw merrie kunt berekenen? Bekijk dan het filmpje.