Introductie

Je merrie is drachtig! Een spannende tijd. Over niet al te lange tijd maak je kennis met het mooie veulen in haar buik. Je wilt je hier natuurlijk zo goed mogelijk op voorbereiden. Maar waar moet je allemaal aan denken? Wat moet je in huis hebben? En hoe kun je je veulen daarna zo goed mogelijk opvoeden?

Deze online gids bevat alle informatie die je nodig hebt om goed voor te bereiden op de komst van het veulen. Hierin beschrijven we precies waar je aan moet denken. Experts en ervaringsdeskundigen op het gebied van voeding, gedrag en veterinaire zaken werkten mee deze opgroeigids. We wensen je veel plezier met het lezen en natuurlijk straks met je eigen gefokte veulen.


Team Pavo

Even voorstellen: de experts

Nutritionist Pleun Broeren studeerde af aan de Master Animal Sciences at Wageningen University and Research met als specialisatie diervoeding. Zij heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in paardenvoeding. Met haar ervaring en kennis weet ze precies wat jouw merrie ven veulen nodig hebben. 

Dierenarts en fokker Peter Bleeker (inmiddels gepensioneerd) is gespecialiseerd in voortplanting bij paarden. Met zijn jarenlange ervaring rondom de dracht van de merrie, maar ook de begeleiding bij de geboorte, weet hij precies waar je op moet letten.

Wiebe Yde van de Lageweg runt met zijn familie de VDL Stud in Bears. Dit doet hij samen met zijn twee broers en vader Wiepke van de Lageweg, die het familiebedrijf oprichtte. De VDL Stud is een grote hengstenhouderij. Daarnaast heeft de familie van de Lageweg veel fokmerries, waarbij er jaarlijks veulens worden gefokt. Wiebe Yde is dus dé ervaringsexpert op het gebied van alles rondom de dracht, geboorte en opfok van veulens.

Uitleg icoontjes

Voeding

Veterinair

Gedrag

Er zijn drie hoofdonderwerpen die aan bod komen in deze gids. Deze kun je herkennen aan de icoontjes die we hierbij gebruiken.