Uge 2

Koordinering

'Føllet har tilbragt mange måneder inde i hoppens mave. Så snart føllet kommer til verden skal dets muskler og koordination startes, det er derfor den vil bukke og bevæge sig. Efter omkring ti dage, vil føllet begynde at bevæge sig længere væk fra hoppen og begynde at nyde selvskab fra andre føl. 


Æde afførring

Indenfor ti til fjorten dage, vil du opleve at føllet æder hoppens gødning. Det lyder ikke særligt llækkert, men vigtigt. Udviklingen af deres tarme er det en vigtig del af processen for føllet at spise gødning. Det er med til at sikre at føllet kan femmentere fibre, når det begynder at spise grovfoder. De bakterier og mikroflora som er nødvendige for udviklingen findes i hoppens gødning. Føllet skal indtage det i afbalancerede mængder. Det kan betragtes som naturlig opbyggelse af tarmene.  

Har du et moderløst føl, skal du sørge for at dit føl har adgang til frisk gødning fra en rask hest.

Interessant fakta!

Den første levemåned, vil et varmblods føl vokse mere end et kilo om dagen. 

Behandling for orm

10 til 14 dage efter fødslen, bør føllet få sin første ormekur, målrettet følorm. Som dit føl muligvis indtager gennem hoppens mælk. Brug et ormemiddel i samråd med din dyrlæge. Det er vigtigt at ormebehandlingen skal være en positiv oplevelse for føllet. Derfor bør du have en belønning klar efterfølgende. Efter ormekuren er givet, kan du nusse føllet eller give det æblemos. Dit føl vil elske det. 

Tip!

For at hovene skal udvikle sig optimalt, er det vigtigt at få dem tjekket med jævne mellemrum. Det er klogt at bede smeden om at komme forbi inden for de nærmeste uger efter foling, så smeden kan vudere hovene og om nødvendigt foretage korrektioner så tideligt som muligt. Hvis du er usikker på hovenes tilstand, bør du få smeden forbi hurtigst muligt. Hvis der er større defekter på hovene vil dyrlægen typisk opdagde det, ved tjek af hoppe og føl efter folingen. 

Uge 3

Overgang til foder

Når dit føl er mere end to uger gammelt, vil du måske bemærke at dit føl begynder at vise interesse for hoppens krybbefoder. Gennem hoppens mælk, får føllet de nærrigsstoffer den har brug for til at vokse og udvikles. Men mængden af mineraler er ikke optimale til at understøtte  korrekt knogle udvikling. Derfor er det en god ide for dit føl at æde krybbefoder så snart den viser interesse for det. Præcist hvornår føllet skal have krybbefoder, enten musli eller pellets varrierer fra føl til føl. Nogle allerede når de er to til tre uger og andre, ikke før de er seks uger gamle. Ligeså snart føllet viser interesse, kan du begynde med enten Pavo PodoStart (pellets), Pavo PodoJunior (muesli) eller Pavo PodoCare (vitamin- og mineraltilskud).

Om du skal vælge kraftfoder (Pavo PodoStart eller PodoJunior) eller et vitamin- og mineraltilskud (Pavo PodoCare) afhænger af kvaliteten på dit grovfoder. Hvis dit grovfoder er af god kvalitet - og indeholder tilstrækkeligt med energi og protein - vil et vitamin- og mineraltilskudet ofte være tilstækkeligt. Hvis dit grovfoder ikke er tilstrækkeligt bør du i stedet vælge PodoStart eller PodoJunior. 


Du kan fortsætte med at fodre Pavo PodoCare i hele følperioden og vækstperioden. Du kan fodre føllet med Pavo PodoStart indtil efter fravænning. Derefter bør du skifte til Pavo PodoGrow. Du kan fortsætte med at fodre med Pavo PodoJunior indtil føllet er tre år gammel. Du kan selfølgelig også skifte fra Pavo PodoStart til Pavo PodoJunior.

Kvalitets grovfoder

Det er vigtigt for føl at få grovfoder af god kvalitet. Det må ikke indeholde noget støv, muk eller svampesporer og skal have et højt indhold af energi og protein. Ideelt set skal grovfoderet være at så god kvalitet at det ikke er nødvendigt at supplere med et krybbefoder. 

Pavo's Podo-produkter

Pavo PodoCare 

  • Mineral supplement (pellets)

  • Til voksende føl og drægtige hopper

  • Understøtter optimal knogleudvikling

Mere information

Pavo PodoJunior

  • Til føl og op til 3 år

  • Understøtter fordøjelsen gennem præbiotika og fibre
  • Indeholder antioxidanter og understøtter optimal knogleudvikling

Mere information

Pavo PodoStart

  • Føl foder (små 5 mm pellets)

  • Til voksende føl op til otte måneder

  • Understøtter optimal knogleudvikling

Mere information

Tip!

Tildel dit føl foder i dens egen følkrybbbe. Du skal sikre sig at krybben er stor nok til dit føl, men for lille til at din hoppe kan æde føllets foder.

Uge 4

Kontakt

Du bør sikre dig at dit føl får en masse positiv håndtering, og regelmæssig strigling med bløde børster. Det handler mere om at føllet får kontakt med mennesker end det handler om at strigle den ren. Man bør børste føllet med lange og langsomme bevægelser, imens du taler til føllet, husk også at røre eller eventuelt børste dens ben. 

Interessant Fakta!

Drikke, lege og nye indtryk og oplevelser... Det kræver en masse energi fra føllet! Derfor sover føl mellem 50 og 60 procent af dagen. 

Smed

Sørg for regelmæssigt at børste dit føls ben. Vent ikke med at lære føllet at få løftet ben til smedens første besøg. Træn at løfte ben på føllet allerede fra de første uger. Det kan være en god hjælp hvis der er en som holder føllet mens du træner at løfte ben. Gentag det, gerne flere gange dagligt, indtil det er nemt. Få dit føl tjekket af smeden, for at sikre dig at en uhensigtsmæssig hovposition kan blive korrigeret i tide.