Den første uge efter folingen

Kontakt

Du skal sikre dig at den første kontakt føllet får med mennesker er behagelig for føllet. Sørg for at skabe kontakt med hoppen. Når du børster eller aer hoppen vil du tiltrække føllets opmærksomhed. Føl er utrolig nysgerrige, og derfor kommer de hen snuser til dig, for så at trække sig tilbage og gentage. Sørg for at føllet kommer til dig. Forhold dig roligt og giv føllet den tid det har brug for til at vænne sig til din tilstedeværelse. Sørg for at du står tæt på hoppen hele tiden, så føllet ikke bliver bange.

Temperatur

Kontroller hoppens temperatur to gange dagligt de første tre dage efter foling. Hoppens temperatur skal være under 38,5 grader. Hvis temperaturen er højere, skal du ringe til dyrlægen. 

Navngiv dit føl

Når dit føl er kommet til verden, vil du sandsynligvis gerne navngive det med det så hurtigt som muligt. Du bør tjekke grundigt om det er nogle specifikke guidelines for navngivningen. Nogle avlsforbund anvender bokstavs system, hvor alle føl fra samme årgang får et navn starter med samme bogstav.

Nogle føl fødes på folden, og andre i stalden. Dit føl kan komme med hoppen på fold fra den aller første dag, hvis føllet er sundt og rask, samt hvis vejret tillader det og det ikke er for koldt eller vådt. Motion er godt for udviklingen af føllets sener og bindevæv. 

Det er en god ide at være to personer første gang føllet er ude for første gang. En til at holde hoppen og en anden person som forsigtigt kan holde en arm rundt om bagkroppen og den anden rundt om brystet på føllet. På den måde kan man guide føllet i den rigtige retning, ved hjælp af dens naturlige reflekser. Det skyldes at føllet automatisk vil flytte sig frem når den mærker et let pres. Vær forsigtig i starten, da føllet måske iinstektivt kan sparke bagud. Men bliv ikke sur eller irriteret på føllet, den gør det ikke for at skade dig.


Når føllet er ude på marken skal det klare sig selv. Sørg for at hegnet ikke er lavet af pigtråd eller net, har du en tynd hegnstråd kan det være en fordel at hænge stofstrimler på tråden, så den er synlig for føllet.


Naturlig adfærd

Særligt i begyndelse vil hoppen holde sig tæt til føllet. Hoppen vil altid forsøge at placere sig mellem sit føl og andre. I naturen vil en "tante" sørge for at holde flokken på afstand, og hun vil som regel også være der under folingen. Nogle hopper er dominante, når de forsøger at beskytte deres føl. Det er en naturlig adfærd.

Fodring af god kvalitet

Diegivningsperioden, hvor hoppen er lakterende, koster hoppen en del ekstra energi. Det er bedst at give din hoppe et kraftfoder af god kvalitet gennem hele perioden. Pavo PodoLac er et glimrende foder til din hest. Hvis du fodrer med Pavo PodoCare i drægtighedsperioden, vil det være en god ide at skifte til Pavo PodoLac efter folingen. Det er selvfølgelig vigtigt at holde godt øje med hoppen, så du kan vudere om du skal justere mængden af foder.  Der er ingen fast standard. Det vil være optimalt at din hoppe har en BCS på fem.

Det er en god ide at fodre din hoppe med Pavo PodoLac minimum tre måneder før og fire måneder efter foling.

Tip!

Glem ikke at sørge for vand til din hoppe. Det er meget vigtigt at din hoppe altid har adgang til frisk drikkevand!

Register Dit Føl

I overnesstemmelse med europæiske bestemmelser, skal alle heste og ponyer have et hestepas og være microchippet fra de er seks måneder gamle. Derfor er det vigtigt at få dit føl registreret og lavet hestepas hos en organition der udsteder pas, så som Dansk varmblod eller andre forbund. Ved registring af dit føl vil det blive microchippet og få lavet et pas.