Selve folingen

Når du kan se at folingen er startet, skal du lade hoppen være i fred så meget som muligt. Folingen sker som regel ret hurtigt. Hoppen starter som regel med at svede først, derefter vandafgang og hvorefter hun lægger sig ned. Men det er ikke fastlagt i sten og kan variere fra hoppe til hoppe. Det vigtigste er ikke rækkefølgen, men at der sker fremskridt jævnligt. Hvis din hoppe ligger ned i mere end ti minutter, uden der sker fremskridt, er det klogt at tage et kig på hoppen. Hvis det er din første folings oplevelse, anbefaler vi at du får en erfaren person til at være med i processen, eksempelvis en avler, kollega eller din dyrlæge.

Fase 1

Når hoppens vand går og hun lægger sig ned, vil du oftest efter nogle få minutter kunne se et par hove. Hvis det tager længere end 10 til 15 minutter bør du bruge din hånd til at føle efter inden i hoppen, for at se om du kan finde hovene.  Du skal selfølgelig vaske dine hænder først. Du vil måske være i stand til forsigtigt at guide hovene. Hvis du er i tvivl, bør du ringe til din dyrlæge. Eftersom du har mærket i hoppen er det lettere for dig at forklare situationen til dyrlægen.

Fase 2

Det første der kommer til syne er hovene, derefter hovedet. Herefter skal hoppen give et hårdt pres for at få føllets brystkasse ud, resten af kroppen vil herefter glide ud. Du skal ikke blive bekymret hvis bagbene ikke kommer ud med det samme. Du skal sikre dig at føllets mule ikke er dækket af fosterhinden, hvis den er skal du fjerne fosterhinden.

Fase 3

Hvis alt går godt, lader du føllet ligge stille og roligt i et par minutter, uden at forstyre hoppen og hendes føl. Navlestrengen bør blive i noget tid, i tiden hvor navlestrengen stadig er forbundet vil føllet få trekvart liter ekstra blod fra hoppen, hvilket er vigtigt da føllet herigennem vil få nærringsstoffer og antistoffer, hviklet er essentielt for at give føllet en god start. 

Når hoppen rejser sig, falder navnestrengen som regel af. Hvis det tager længere tid, kan du holde en hånd på føllets navlestreng. Du kan nu selv adskille navlestrengen 5 cm fra føllets mave. 

Hvis alt går godt, falder den selv af og blodkarrene lukkes. Uanset hvad må du ikke klippe den af. Fortsæt med at holde om navlestrengen lidt tid og blødningen vil oftest stoppe, det er klogt at have en klemme til navlestrengen, hvis ikke blødningen stopper. Det er vigtigt at disinficere navlestrengen efterfølgende. 


Kontakt din dyrlæge med det samme hvis:

  • Hoppen presser, men der ikke kommer noget ud
  • Du kan se for hovene men ikke hovedet (hvilket kan være vendt bagover)
  • Bag hovene kommer ud først
  • Hoppen har en udbulet anus
  • Der er en pause i processen (længere end 10 minutter) hvor intet sker
  • Moderkagen ikke fødes inden for to timer
  • Du er usikker; eller i tvivl, altid ring til dyrlægenKrops duft

En hoppe som slikker sit føl er ikke blot bedårende, men meget vigtigt. Når hoppen slikker føllet, lærer hun det at kende, kropsform, duft og farve. Ligeledes vil føllet kunne genkende hoppens duft fra dens aller første dag. Ingen af dem vil nogensinde glemme den andens duft. Selv hvis hoppen og føllet ikke ser hinanden i tyve år kan de stadig genkende hinandens duft.