5 måneder

Fravænning

IDet kan variere hvor lang tid hoppen er lakterende og giver mælk til føllet. Det er klogt at vente med fravænning til føllet minimum er fire måneder gammelt, men vent gerne til føllet er seks måneder gammelt. Den bedste tidspunkt for fravænning afhænger oftstest af hvornår føllet kan blive sammenført med andre føl på nogenlunde dens egen alder. 

Adskillelse

Start med at skille hoppe og føl fra hinanden regelmessigt før fravænning. Ved adskillelsen kan man flytte hoppen i en anden boks, eller tage hende med ud fra stalden i kortere tid. Gradvist øger du den tid hoppen og føllet er adskilt. Tag dig god tid, eksempelvis kan det være 10 minutter den første dag, 20 minutter dagen efter, osv. Efter noget tid kan du lade hoppen og føllet tilbringe natten hver for sig. 

Hvis det ikke er muligt, og du er nødt til at fravænne fra den ene dag til den anden, er det bedst at hoppe og føl har så lidt kontakt som muligt, de skal være så langt væk fra hinanden at de hverken kan se eller høre hinanden. Det er meget stressfuldt for føllet hvis det kan høre hoppen, men ikke se hende. Hoppen vil sandsynligvis dryppe mælk fra yveret hvis hun kan høre sit føl kalde. Det kan være rart for føllet at dele boks med et andet føl, så den ikke er alene.

Inden du begynder at fravænne, bør du sikre dig at både hoppen og føllet er sunde og raske. Dit føl skal være i stand til at æde grovfoder og krybbefoder. Start derfor så tidligt som muligt med at tilvænne foderet. Dit føl skal også kunne drikke af vandkoppen/vandspanden. 


Mælkeproduktion

Det er klogt at give din hoppe lidt mindre krybbefoder, og mindre protein rigt græs ugen optil fravænning. På det tidspunkt afhænger hoppens mælkeproduktion nemlig af hendes foderindtag. Detsto mindre hun spiser, desto mindre mælk vil hun producere., cirka efter en måned, vil yveret stoppe med at producere mælk. 


Du vil måske støde på anbefalinger om at nedkøle hoppens yver efter fravænning, men det er ikke nødvendigt. Sørg i stedet for at hoppen kan få motion eller bevæget sig. Hold dog øje med hoppens yver. Hvis siderne er uens eller hoppen har forhøjet tempratur, bør du ringe efter din dyrlæge. 

Vaccination

Dit føl skal vaccineres mod influenza og stivkrampe når føllet er mellem fem og seks måneder gammelt. Dit føl skal revaccineres ca. fire uger efter første stik. Men dette informerer din dyrlæge dig om når de er ude og tjekke føllet første gang. 

6 måneder

På egen hånd

For de fleste føl er det nu tid til at de skal klare sig selv, og derved forlade hoppen. Heste er flokdyr og dårlige til at være alene. Sørg for at dit føl får en ven efter fravænningen. At give føllet en ven kan være medtil at mindske stress og ulykker. 

Ekstra vaccinationer

Overvej om du ønsker at få dit føl vaccineret mod EVA og herpesvirus. Det kan især være relevant, hvis dit føl skal flyttes, eller befinder sig på et større sted. Tag gerne en snak med din dyrlæge om det give mening for dit føl.

Interessant Fakta!

Vidste du, at et seks måneder gammelt føl indtager samme mængde græs som hoppen?