Uge 10

Faste grænser

Folk krammer ofte føl, og nyder at holde det tæt, men det er vigtigt for føllet at have et personlig barriere, og føllet skal også lære at respektere din personlige barriere. Hoppen har en afgørende rolle i denne lærring, men læring fra andre heste er også vigtigt. Det er vigtigt at andre heste hjælper med at lære føllet at respektere den personlige barierre, da nogle hopper er for blide ved deres føl og lader dem overskride deres personlige barriere for ofte. Sådan en adfærd lærer føllet at den kan gå ind i eller springe op ad andre uden der er nogle konsekvenser ved det. Det er nødvendigvis ikke et problem så længe det er et føl, men det bliver ikke sjovt når føllet bliver større og voksen. Så fastsæt dine grænser tideligt og respekter så også dit føls grænser. 

Uge 11

Nye ting

Det er godt og vigtigt at lære føllet nye ting, men hold det kort og som en god oplevelse. Det er bedre at bruge 10 minutter hver dag, end det er at bruge lang tid og mange gentagelser på en dag. Dit føl har i forvejen mange nye ting den skal huske på. Derudover har føl, ligesom børn en kort opmærksomhed tilgængelig..

God foderstand

Det er vigtigt at dit føl ikke bliver for tyk. Hvis du sørger for at dit føl er sundt og rask, så bør det bevæge sig tilstrækkelig til at det ikke bliver overvægtig. Hvis du ikke mærke dit føl's ribben eller du kan se den er ved at danne fedtkam, så er dit føl overvægtigt. 

Uge 12 (3 måneder)

At stå bunden

Vend dit føl til at blive bundet. Bind ikke føllet fast, men lad det få føelsen af at være bundet, eksempelvis ved at føre torvet gennem et hul i tremmerne eller en ring, og så selv holde fast i den anden ende. Når dit føl bliver ældre og vant til føelsen af at være bundet kan du binde den fast med en simpel knude. Du bør blive i nærheden af dit føl, og sikre dig at du hurtigt kan binde knuden op. 

Transporter dit føl

Det er aldrig for tideligt at lære! Lær dit føl at blive læsset på en god måde så tidligt som muligt. Det er vigtigt at hoppen ret hurtigt kommer med ind i traileren, så føllet ikke bliver unødigt stresset af situationen. Hoppens tilstedeværelse og selvtillid vil smitte af på føllet, som derved vil blive beroliget. Fjern skillevæggen fra traileren og transporter hoppe og føl sammen i traileren uden adskillelse. Brug for- og bagbomme til at skabe stabilitet for hoppen, til når du skal bremse og accelerere. Sørg for passende afskærmning så føllet ikke hopper udover kanten på rampen, og derved kommer tilskade.

4 måneder

Orm

Sørg for at behandle dit føl med en ormekur som bekæmper spoleorm. Alle føl får spoleorm, så du gør klogt i at behandle den.

Til følkåring

Måske skal dit føl stilles til følkårring. Dens alder til kårringen afhænger af hvornår den er født. Det er utroligt vigtigt at forberede sig til kårringen. Her er et par tips:

  • Transporter dit føl et par gange forud for kårringen, ikke blot for at den skal vænne sig til at blive transporteret, men den skal også vænne sig til nye steder. 
  • Du kan også træne med føllet hjemmefra ved at flytte den over på en anden fold eller ridebane for oplevelsens skyld. 
  • Prøv at flette dens man og eventuelt hale en gang inden kårringen, for at minimere den stress der kan være forbundet med det.
  • Begynd at gå med dit føl. Du skal sikre dig at dit føl ved hvad du vil. Hvis du allerede har trænet med dit føl ved at trække den på fold hver dag, vil det oftest gå lettere. Men træn også i uvante omgivelser. 
  • Lær dit føl at stå stille. Du behøves ikke få det til at stå stille hele tiden, selvom det også er en god ting at lære dit føl at stå stille i lidt tid ad gangen.