2 Uger før Foling

Appetit

Du kan opleve at din hoppes appetit kan dale en smule, da pladsen i hendes mave er mindre, og hun derved vil hun føle sig hurtigere mæt. Tildel hende oftere mindre protioner og vælg et kraftfoder eller vitamin og mineraltilskud som er egnet til hopper i fol. 

Orm

Hold øje med din hoppes ormestatus og test hende gerne for orm tæt på folingen. 

Har din hoppe fået lavet en cashlick operation? Så husk at tage en snak med din dyrlæge om hvordan det skal håndteres i forbindelse med en foling. 

Tip!

Hvis hoppen går med sko, så kan det anbefales at fjerne dem inden folingen for at forebygge unødvendige skader på føllet.  

Hvordan ved du, hvornår folingen er ved at nærme sig?

Du vil sandsynligvis være spændt på hvornår hoppen foler. Der er en række tegn der kan lede dig i retning af om folingen står nært, men overfokuser ikke på disse tegn. Det er normalt sådan det forløber, men din hoppe reagerer muligvis anderledes. Derfor er det vigtigste at du overvåger din hoppe. Du kender dinhoppe bedst og kan derfor opdage selv de mindste ændringer.


Almindelige tegn du skal se efter er:

  • To til fire uger før foling, vil yveret begynde at blive fyldt. 
  • To til tre uger før, vil mavemusklerne begynde at slappe af, hvilket ses på hendes flanker som vil syne slappe.
  • syv til ti dage før, vil musklerne rundt om haleroden slappe af. Der hvor din hoppe plejer at have en rundere bagende, vil den syne mere flad. Hvilket skyldes en lille forskydning af halebenet. 
  • Fire til seks dage før foling, kan du måske se at patterne i yveret fyldes op.
  • Når en gylden-gul belægning på yveret, er der snart føl på vej. Dette kaldes voks og sker som regel en eller to dage før foling. 
  • Onkring 24 timer før foling, vil voks eller mælk vil dryppe fra yveret. 

Tip!

Hvis du kender en erfaren avler i området, spørg om det er ok at ringe til dem når folingen begynder. Det kan være en god ide at have en person ved hånden som har oplevet en foling før. 

Fred og ro

En hoppe vil gerne have så meget fred og ro omkring sig som muligt under folingen. Hvis der er andre heste i nærheden, kan det være en god ide af afskærme hende. Undgå også selv at kigge fysisk til hende hele tiden, overvåg hende i stedet via et kamera. 

Hopper vil normalvis udsætte folingen, indtil de er helt alene. Hvis du konstant overvåger hende og forlader hende et minut eller 2 skal du ikke blive overrasket, hvis hun foler det minut du er væk!