Kompletterande 

utfodring

Enbart grovfoder kommer inte att vara tillräckligt för din äldre häst. Det finns olika sätt att säkerställa att din häst fortfarande får i sig alla näringsämnen den behöver, antingen genom ett kraftfoder eller genom tillskott. Vi kommer att gå igenom vad dessa kommer att göra för din äldre häst! 


Vilket typ av tillskott din häst behöver beror på, exempelvis, dess energibehov, kvaliteten på grovfodret och hur väl din häst kan ta upp näringen i grovfodret. 

Alla hästar behöver inte den extra energin som kommer från ett kraftfoder

Om ditt grovfoder är av god kvalitet och din häst kan ta upp tillräckligt med energi från det så räcker det att lägga till ett kompletterande tillskott. Tillskottet kommer att förse hästen med nödvändiga vitaminer, mineraler och spårämnen. 


Pavo Vital eller Pavo DailyFit passar då perfekt. Båda är har ett lågt innehåll av socker och stärkelse, vilket är viktigt för äldre hästar. Det beror på att hästens matsmältning blir mindre effektiv vid en högre ålder. En annan fördel är att de bara behöver en liten mängd per dag, 100 gram Pavo Vital eller 1 brikett av Pavo DailyFit är tillräckligt för en häst på 600 kg. 


Om proteininnehållet i grovfodret är för lågt så kan du komplettera proteinet genom att ge Pavo FibreBeet (fibrer och protein) eller Pavo ProteinPlus (enbart protein). 

Om din häst behöver ett kraftfoder så är det viktigt att det är anpassat efter den äldre hästens behov

Följande är viktigt:

  • Det ska vara möjligt att blötlägga fodret så att en äldre häst med nedsatt tandfunktion kan ta upp kraftfodret. Blötlägg inte bara ditt vanliga foder, utan välj en typ av foder som är speciellt anpassat för det. 
  • Leta efter ett foder med råproteininnehåll som är högre än genomsnittet. Äldre hästars proteinbehov är högre än hos yngre hästar. Det gör att du kan förhindra muskelförtvining. 
  • Ett högt energiinnehåll med energi främst från fibrer och fetter. 
  • Minskat innehåll av socker och stärkelse, eftersom äldre hästar har svårare att bryta ner det.
  • Ett högre innehåll av antioxidanter
  • En bra balans mellan kalcium och fosfor och tillräckligt med vitamin D. Precis som för äldre människor, så blir äldre hästars ben skörare. Därför är det viktigt att de får dessa ämnen, i rätt proportioner. 
  • Extra vitaminer och spårämen. B-vitamin produceras normalt i hästen mage men det fungerar inte alltid som det ska hos den äldre hästen. 


Pavo 18Plus är sammansatt för att möta dessa behov. 

Anpassa grovfodret efter hästens förändrade behov men också efter hästens tandfunktion. Läs mer om det på vår grovfodersida.