Så här

tränar du

din

äldre häst

Man brukar säga, ‘Du är inte äldre än du känner dig’. Gäller samma sak för hästar? Kan du fortsätta träna den som vanligt om det känns som att den är i form? Eller ska man börja ta det lite lugnare med än äldre häst? Dr. Carolien Munsters, träningsfysiolog för häst, delar med sig av allt du behöver veta när det kommer till att träna en äldre häst. 

“För mycket vila ger rost! Träning är alltid viktigt, speciellt för äldre hästar”, enligt träningsfysiologen Dr. Carolien Munsters från Moxie Sport. Hon är expert på hästsportfysiologi och sportcoaching. 


“Ju mer en häst står still, desto mer stel kommer den att bli. Så, ju mer den kan hållas i gång och träna, desto bättre är det. Naturligtvis beror detta på hästens ålder och eventuellt veterinära begränsningar.” Träning innebär inte nödvändigtvis ridning under sadel, utan också massor av fri, obelastande rörelse. 

“Låt en äldre häst att gå ute så mycket som möjligt i hagen. Det är inte bara bra för hästens fysiska form utan också för dess mentala välbefinnande.”


Är din häst fortfarande i fysiskt bra form? Då är det definitivt bra att försätta att rida! "Hur länge du kan rida skiljer sig från häst till häst. Vissa hästar kan gladeligen ridas tills de är 30 år medan andra är "färdiga" när de är 18. Allt beror på hästens anatomi, hälsa och historia", enligt Carolien.

Uppvärmning

En ordenlig uppvärmning är extra viktigt för äldre hästar. "Ordet 'uppvärming' säger allt, hästen behöver bli varm innan arbete. Uppvärmningen är inte bara att skritta en stund i början. Börja med 10 minuters lugn skritt och öka sedan tempot försiktigt.  Trava sedan och börja värma upp på stora volter."


Det kan vara bra att ha en filt eller täcke på hästen under de kalla vintermånaderna. "Klippta hästar kyls snabbt av när de rids ute under vintermånaderna. Många hästar blir också känsligare för kallare temperaturer när de når en högre ålder."

Tips: värm upp utan ryttare


Dr. Carolien Munsters, träningsfysilog

"Du kan värma upp musklerna redan innan du sätter dig i sadeln. 'Morotsstretchen' är en rolig övning. Få hästen att stretcha med hjälp av en morot eller en hästgodis. Detta göra att du kan arbeta med den längsgående böjningen och träna ryggmusklerna. Det är just dessa muskler som tenderar att försämras hos äldre hästar. Att arbete hästen från marken kan vara ett bra sätt att värma upp. Det kommer att säkerställa att hästen är varm och mjuk innan du sitter upp. Det kan göras genom tömkörning eller longering."

Arbete för hästen

Hur intenstivt kan du arbeta din äldre häst? "Vissa är oroliga för att överbelasta sin äldre häst och tränar den bara väldigt lätt. Det likställs just som lätt träning, inget arbete. Det går bra att låta den äldre hästen utföra arbete, förutsatt att de är i fysiskt god form.”


”Man märker ofta att hästen tappar i styrka snarare än i ork och uthållighet. Därför rekommenderar jag att träna mer intensivt under korta perioder då och då, för att se till att hästens muskelstyrka bibehålls. En äldre häst kommer snabbare att tycka att arbetet är jobbigt, inkludera gärna tempoväxlingar och öka galoppen under kortare sträckor."


“Lägg gärna in klättring i ridpassen när du njuter av en härlig uteritt. Klättra upp och ner ett par gånger under träningspasset och gör det minst 2 gånger i veckan. Det säkerställer att hästen gör lite mer arbete och musklerna kommer att stimuleras på ett bra sätt."


Är din häst i tillräcklig form för att hoppa småhinder? Gör gärna det! "Det är inte bara bra för muskelbyggnaden utan  variation i arbetet är också roligt. Kavalettiarbete är toppen. Träna dock alltid med måtta, börja inte tävla eller hoppa höga hinder, den äldre hästens leder och senor är också gamla!"

Tips: kort och ofta 


Dr. Carolien Munsters, träningsfysiolog

”Om din häst är i fysiskt god kondition så kan den absolut ridas 30-45 minuter, ett par gånger i veckan. Det gör att muskulaturen byggs upp och underhålls. Det är ingen bra idé att bara rida någon enstaka gång för att sedan ta en en lång uteritt. Det är mycket bättre att rida fler men kortare turer. Om du ska ta en lång tur, säkerställ att din häst är i tillräckligt bra form för det. Rid inte bara under helgen, se till att din häst får sin träning under veckan också.”

Nedvarvning/avskrittning

Avsluta arbetspasset med minst tio minuters nedvarvning. "Det är ingen större skillnad mot nervarvning/avskittning av yngre hästar. Många äldre hästar tränas mer försiktigt vilket innebär att du inte behöver avskrittning för bortforslande av slaggprodukter utan mer för att bibehålla spänst och smidighet. Försök att variera hästens hållning mellan en högre och en lägre form och försök få den att stretcha halsen. Det är också bra att avsluta passet genom att gå bredvid hästen för att ge en extra avlasning.”

"Vissa hästar lider mer av sin ålderdom, stelhet och artos. Lite stelhet eller att behöva en längre uppvärmningstid är okej men, om hästen behöver mer än 20 minuters promenad för att inte gå stelt bör du tänka efter. Då bör den inte längre ridas, utan låt en veterinär undersöka hästen.”

Dr. Carolien Munsters, träningsfysiolog

Annan träning 

Det finns många andra saker du kan göra för att träna din häst när ridning inte längre är ett alternativ. "Arbete från marken, till exempel. Det gör att du fortfarande är aktiv med din häst och den kommer att fortsätta att använda sina muskler. Variera övningarna när du arbetar hästen från marken, arbeta den både på ridbanan och i skogen eller på en äng.”


En annan trevlig idé: ta en härlig promenad eller träna på att utmana hästen med olika föremål. "Du kan till exempel lära den att gå över en presenning eller gå förbi ett paraply. Detta kommer att hålla din häst mentalt vältränad och frisk. Kom också ihåg att ge din häst en härlig rykt varje dag. Kort sagt: fortsätt att ge din häst den uppmärksamhet den förtjänar!"