Grovfoder

för

äldre hästar

Grovfoder är det viktigaste foderslaget för hästar och ska vara basen i varje hästs foderstat. En häst behöver normalt minst 1,5 % av sin kroppsvikt i grovfoder men det kan vara runt 2 % för äldre hästar. Det betyder att en häst på 600 kg bör äta ca 12 kg grovfoder om dagen.


Vi delar in hästar i tre kategorier när det gäller grovfoder: de med god tandfunktion, de med nedsatt tandfunktion och hästar med, i princip, ingen tandfunktion. Typen av grovfoder är olika för varje grupp. 


Det finnn tre element att ta hänsyn till när det gäller sammansättningen av grovfoder. 

  • Näringsintaget kommer att minska
  • Tandfunktionen kommer att försämras
  • Nedbrytningen av fibrer kommer att fungera sämre

En fiberrik kost är avgörande för alla hästars välmående. Normalt kommer fibrer från grovfoder som gräs, hö eller hösilage. Men när hästens tänder blir allt sämre så kommer du att behöva leta efter andra fiberkällor.

Ha koll på vad du fodrar

En grovfoderanalys används för att ta reda på sammansättningen i ditt hö. En äldre hästs grovfoder bör ha en lite annan sammansättning en höet till en yngre häst. Det beror på att den äldre hästen har ett högre proteinbehov och är sämre på att bryta ner socker och stärkelse effektivt. 


Protein är oerhört viktigt för äldre hästar. För att vara säker på hur mycket protein som finns i höet så behöver du göra en analys. Om den visar att ditt hö har för lite protein så kan du enkelt komplettera med Pavo ProteinPlus eller Pavo 18Plus.


Visar analysen en för hög sockerhalt? Då kan du blötlägga höet i 30 minuter. Då kommer en stor del av det vattenlösliga sockret att sippra ut. 

“Säkerställ att det är lätt för din häst att äta höet. Använd inte slow feeding-nät. Går flera hästar i samma hage? Gör flera utfodringsplatser, några fler än antal hästar.”

Pleun Broeren, nutritionist

God tandfunktion

Om din häst har en bra, fungerande tandfunktion så kan du fodra med hö, hösilage, gräs och halm - precis som vanligt. Säkerställ att näringsinnehållet i grovfodret är anpassat till den äldre hästen. En äldre häst kräver mer än en yngre häst. Din hästs hälsotillstånd och hull kommer att avgöra behovet. Öka inte grovfodergivan bara för att hästen är äldre om din häst fortfarande är i perfekt kondition. Bedöm din häst noggrannt och justera fodret därefter. 


Du kan fortsätta att ge din häst kraftfoder och/eller tillskott. Se till att näringsinnehållet är anpassat för äldre hästar. Nedsatt tand-funktion

Hästar med nedsatt tandfunktion har stora problem med att äta grovfoder med långa strån. 


Så, för att se till att din häst får i sig tillräckligt med fibrer bör du ge ett kort, hackat grovfoder. Hur långa strån din häst kan tugga avgörs av graden av tandslitage. Tänk på att det måste finnas en viss struktur kvar på tänderna för att hästen ska kunna tugga fibrerna. Det är bäst att ge grovfoder med ca 3 centimeters längd vid nedsatt tandfunktion. Pavo SeniorFibre är en lätttuggad blandning av (korta) fibrer och kan därför ersätta vanligt grovfoder som hö och hösilage. 


Du kan också ge: hackat gräs, hackat lusern, Pavo DailyPlus, gräs; sätt gärna din häst på bete om det är möjligt. 


Kraftfoder kan fortfarnade ges utan att först blötläggas. En häst med nedsatt tandfunktion kan fortfarande tugga tillräckligt för att kunna tugga müsli och pellets. 


Det är alltid bra att ge hö. Även om din häst inte kan äta så bra längre så kommer den att må bra av kunna tugga på höet. Det är viktigt för hästens välbefinnande att få tillgång till hö.

Hästar som inte längre kan tugga alls kommer inte att få i sig tillräckligt med grovfoder. Det kan se ut som att de äter fastän de egentligen inte får i sig något. Om du inte ingriper i tid så kommer din häst inte att få i sig tillräckligt med näringsämnen och kan till och med svälta. Längden på grovfodret får inte vara längre än 1 cm. Det säkerställer att tarmarna kan smälta fibern och absorbera de nödvändiga näringsämnena, vilket i sin tur gör att du kan förhindra tarmsjukdomar och en utmärglad häst. 


En specialutformad foderstat med blötlagd grovfoderersättning är den perfekta lösningen!


Vi rekommenderar inte att man utfodrar hö till hästar utan tandfunktion. De kan inte längre tugga effektivt och det finns därför stor risk för foderstrupsförstoppning. Ofta behöver den äldre hästen ett komplement till sitt grovfoder. Läs mer om det på vår sida om  kompletterande utfodring.