Är min

äldre häst

i

bra hull?

Body Condition Score

Det är mycket viktigt att hålla ett öga på den äldre hästens vikt. Det är viktigt att känna igen de första tecknen på viktminskning. Och beror detta på en minskning av muskelmassa eller fett? Titta och känn därför noga på din häst. 

När man bestämmer Body Condition Score (BCS) så tittar man på 6 olika områden på hästen, hals, manke, rygg, svanskota, revben och området precis bakom bogen på hästen. 

På bilden till höger så är de områden man tittar på tydligt markerade. Dessa är viktiga för att göra en bra BCS av din häst. 


Gör en egen bedömning

Genom att använda illustrationerna och beskrivningen nedan så kan du se vilken poäng din häst har på varje område. Genomsnittet av detta bestämmer den slutliga BCS-poängen. Var ärlig när gör detta, även om det ibland kan kännas lite tufft.

1.

Extremt utmärglad

Benstruktuten vid hals, bog och manke är lätt att känna. På ryggen syns ryggraden, liksom revbenen. Svanskoten sticker tydligt ut. Ingen fettvävnad kan kännas. 

2.

Väldigt mager

Benstrukturen vid hals, bog och manke är vagt urskiljbara. Ryggraden kan kännas, liksom svanskotan. Revbenen är synliga. 

3.

Mager

Benen i hals, bog och manke är accentuerade men ingen benstruktur kan skönjas. Ryggraden kan inte urskiljas. Svanskotan kan kännas men enstaka kotor är inte längre synliga. Revbenen kan fortfarande ses men är lätt täckta med fett. 

4.

Slank

Hals, bog och manke har ett tunt lager fett. En liten ås syns längs ryggraden. I vilken grad svanskotan sticker ut beror på kroppsbyggnaden, viss fettvävnad kan kännas. En svag kontur av revbenen syns. 

“Har din häst en BCS om 4 eller lägre? Lägg på den ett täcke eller en filt i kallt och blött väder. Annars kommer den att slösa energi på att försöka behålla sin temperatur.”

Pleun Broeren, nutritionist

5.

Måttlig

Halsen och bogen flyter in i kroppen. Manken är rundad. Fettvävnaden runt svanskotan börjar kännas svampig. Revbenen går inte att urskiljas med blotta ögat men kan lätt kännas. 

6.

Måttligt fet

Fettvävnad börjar utvecklas runt halsen, precis bakom bogen och på sidan av manken. Lite fett känns längs ryggraden. Fettvävnaden runt svanskotan känns mjuk. Fettvävnaden över revbenen känns svampig men revbenen kan fortfarande kännas. 

"Ta en bild på din häst, från sidan och bakifrån, varje månad. Då kan du lätt ha koll på om det blir några förändringar i hästens hull"

7.

Fet

Fettdepåer vid nacke, manke och bakom bogen. Fett kan kännas längs ryggraden. Fettvävnaden runt svanskotan känns mjuk. Enstaka revben kan kännas men det finns en märkbar utfyllnad med fettväv över revbenen. 

8.

Mycket fet 

Halsen är har märkbara fettlager. Manken och området bakom bogen är fylld med fettvävnad. Det finns ett tydligt fettlager längs ryggraden. Fettvävnaden runt svanskotan känns väldigt mjuk. Revbenen är svåra att känna på grund av fett. 

9.

Extremt fet

Vid halsen, manken, svanskotan och strax bakom bogen finns en tjock, utbuktande fettvävnad. Fett längs insidan av rumpan kan skava mot varandra och flankerna fylls i av fett så att kroppen och flankerna flyter in i varandra. Längs ryggraden syns ett mycket tydligt fettlager. Över revbenen finns en tjock fettväv, revbenen går inte att känna.