Hvordan virker hestens mavesæk? 

Under naturlige omstændigheder, æder hasten små portioner af fiberrigt materiale fordelt over hele dagen. Derfor er fordøjelseskanalen tilpasset denne naturlige ædevane. Ulige andre dyrearter, producer hesten ikke konstant spyt, som indeholder det syrehæmmende bikarbonat, men kun ved at tygge. Derfor er det meget vigtigt at heste har adgang til grovfoder fordelt over hele dagen, så der (næsten) uafbrudt er en tilgang af spyt med denne buffer til mavesækken. Mavesækken, som er relativ lille i forhold til andre dyrearter, er udviklet til en hurtig passage af små portioner af foder, mod tyndtarmen. Den nedre halvdel af mavesækken er beskyttet af en slimhinde (glandular mucosa), som også producer mavesyren. Det der også er specielt ved heste, er at syren ikke kun produceres når der ædes, men konstant. Mavesyren er nødvendig for at reducere partikler, fungere som velegnet miljø for enzymer og eliminere uønskede mikroorganismer, som kom med foderet. Den øverste del af mavesækken, er dækket med en anden form for væv, som er mindre modstandsdygtigt overfor mavesyren. I området hvor de to væv mødes, er det oftest der vi ser mavesår udvikle sig (se længere nede for symptomer). På grund af den konstante produktion af mavesyre og da spytproduktion kun sker ved tyggen, er det vigtig at hesten har adgang til grovfoder fordelt over hele dagen, uden for længe periode uden. Ved at efterleve management og foderrutiner for den oprindelig hest, kan fordøjelsesproblemer, som mavesår, minimeres.

"Mavesår er desværre noget som ses ofte hos heste og ponyer. Undersøgelser viser at mindst 60% af alle sportsheste lider af det"

Pleun Broeren, nutritionist 

 Risko faktorer 

Der er nogle risikofaktorer for udvikling af mavesår. Som nævnt tidligere, at fodre nok grovfoder, undgå at fodre store måltider kraftfoder, undgå kraftfoder med høj sukker/ stivelse, og heste der udsættes for stress er nogle faktorer. Også brug af nogle medikamenter kan øge risikoen for mavesår, da noget medicin påvirker den beskyttende effekt af mavesækkens hinde. Desuden kan intensive træning påvirke sammentrækninger, hvilket kan få mavesyren til at berøre den øverste (sensitive) del af mavesækken. Og træning på en tom mave, øger også risikoen, da der er ingen bufferlag tilstede, til at undgå at mavesyren plasker op på den øverste del.

Video om mavesår