sådan 

træner du

den

ældre hest

Man er kun så gammel, som man føler sig, siger man. Men gælder det samme også for heste? Kan man bare fortsætte med at træne dem, hvis de stadig føler sig i form? Eller skal man begynde at tage det lidt mere roligt med en ældre hest? Dr. Carolien Munsters, træningsfysiolog for heste, kan fortælle dig alt, hvad du har brug for at vide om træning af en ældre hest.

"For meget hvile vil resultere i rust! Motion er altid vigtig, især for ældre heste", siger træningsfysiolog Dr. Carolien Munsters fra Moxie Sport. Hun er ekspert i fysiologi inden for hestesport og praktisk sportscoaching.

"Jo mere en hest står stille, jo stivere bliver den. Så jo mere han kan fortsætte med at bevæge sig og motionere, jo bedre vil det være. Det afhænger naturligvis også af hestens alder og eventuelle veterinære begrænsninger." Motion omfatter bestemt ikke kun sadlet ridning, men også masser af fri, ubelastet bevægelse.

"Lad en ældre hest gå udenfor så meget som muligt, enten i paddocken eller ude på engen. Det er ikke kun godt for hestens fysiske sundhed, men bestemt også for dens mentale velbefindende."

Sørg for, at engen ikke er for rigelig, da det kan resultere i, at hesten indtager for meget energi, protein og sukker. Er din ældre hest stadig fysisk i god form? Så kan du helt sikkert fortsætte med at ride ham. "Det er forskelligt fra hest til hest, indtil hvilken alder du kan gøre det. Nogle heste vil med glæde fortsætte med at blive redet, indtil de er tredive år, mens andre er helt "færdige", når de når 18 år. Det afhænger alt sammen af hestens anatomi, dens helbred og dens historie", siger Carolien.

Opvarmning

Opvarmning er ekstra vigtig for ældre heste. "Men beskrivelsen 'opvarmning' siger det hele, det er nødvendigt at varme hesten op. Det sker simpelthen ikke, hvis man bare går. Start med ti minutters let gang, men lad derefter hesten sætte lidt mere fart på. Lav lidt trav indimellem og inddrag nogle store cirkler."


Det er en god idé at bruge et tæppe til gåturen i vintermånederne. "Klippede heste kan køle hurtigere ned, når du rider udenfor i vinterperioden. De kan helt sikkert også blive lidt mere følsomme over for koldere temperaturer, når de når en vis alder."

Tip: Opvarmning uden sadel


Dr. Carolien Munsters, Exercise Physiologist

"Du kan få musklerne til at arbejde, før du sætter dig i sadlen. 'Gulerodsstræk' er en sjov øvelse, som du kan lave i stalden. Du kan få hesten til at strække sig pænt med en gulerod eller en anden godbid. På den måde kan du arbejde med langsgående bøjning og træne rygmusklerne. Det er netop disse muskler, som har tendens til at blive dårligere hos ældre heste. Jordarbejde kan også være en god måde at varme op på. Dette vil sikre, at hesten vil være varm og smidig, inden du går i gang. Dette kan gøres enten med dobbelt longe eller ved hånd. Du kan f.eks. øve dig i at lave længdebøjning til venstre og højre."

Træning

Hvor intensivt kan en ældre hest trænes? "Nogle mennesker er bekymrede for at overbelaste deres gamle hest og ender med at træne den meget let. Det er i virkeligheden bare lig med motion, snarere end træning. Men der er virkelig ikke noget problem med at få dem til at arbejde lidt, naturligvis forudsat at de kan klare det fysisk."


"Man vil ofte opleve, at ældre hestes styrke begynder at forringes snarere end deres udholdenhed. Derfor vil jeg anbefale at lave lidt mere intensiv træning i korte perioder en eller to gange, så man sikrer sig, at hestens styrke og dermed muskelmasse vedligeholdes på passende vis. En ældre hest vil hurtigt opleve noget som intensivt, men du kan inddrage ting som at galoppere lidt hurtigere på korte strækninger (hen imod en mellemlang galop) eller at skifte mere i hver gangart."


"Desuden kunne du også inddrage en bakke eller viadukt i ny og næ, når du nyder en ridetur udenfor. Det kunne du gøre et par gange pr. træningspas to gange om ugen. Det vil sikre, at du gør lige lidt mere end normalt, og musklerne vil blive dejligt stimuleret. Hesten vil derfor få tilstrækkelig træningsstimulering."


Er din hest fit nok til at lave et lavt spring? Go for it! "Det er ikke kun godt for muskelopbygningen, men en smule variation er selvfølgelig også rigtig sjovt. Eller inddrag eventuelt lidt cavaletti-arbejde. Det siger sig selv, at alt skal være med måde. Lad være med at begynde at løbe om kap eller forsøge høje spring, husk dog at hans led også er ret gamle."

Tip: kort og ofte

Dr. Carolien Munsters, Exercise Physiologist

"Hvis din hest er i veterinærform, kan du sagtens ride den en halv til tre kvarter tre gange om ugen. Det giver dig mulighed for at opbygge og vedligeholde musklerne. Det er aldrig en god idé bare at ride en gang om ugen og så straks gøre det til en lang udendørstur. Det er meget bedre at tage ud på kortere ture oftere. Du er forpligtet til at sikre dig, at din hest er frisk nok til at tage en så lang udendørstur. Du skal ikke bare tage ud i weekenden, men sørge for, at din hest også får masser af træning i løbet af ugen."

Efter træningen

Afslut træningen med en god nedkøling, der skal vare mindst ti minutter. "Det behøver virkelig ikke at være anderledes end den måde, som yngre heste køler ned på. Mange ældre heste vil træne lidt mere let. Det betyder, at du ikke rigtig har brug for en afkølingssession til fjernelse af affaldsstoffer, men det vil mere være en afkøling for at fremme fleksibiliteten. Prøv at variere tingene så meget som muligt, når det gælder kropsholdning. Juster hesten lidt højere eller lavere, og sørg for, at den strækker nakken. Du har også mulighed for at afslutte afkølingen ved siden af din hest, så du giver den lidt ekstra aflastning. For variationens skyld kan du slutte af med et par groundwork-øvelser."

"Der er heste, som lider for meget under alderdom, stivhed eller gigt. En lille smule stivhed eller behov for lidt ekstra tid til at varme op er helt acceptabelt. Men hvis hesten f.eks. har brug for mere end tyve minutters gang for ikke længere at gå stiv, så er det slut der. Du bør ikke længere ride denne hest. Diskuter altid tingene med din dyrlæge"

Dr. Carolien Munsters, Exercise Physiologist

Alternativer til ridning

Når ridning ikke længere er en mulighed, er der stadig masser af andre dejlige ting, du kan gøre med din hest for at holde den i gang. "Jordarbejde, for eksempel. Det giver dig mulighed for fortsat at være aktivt involveret med din hest, og det betyder, at han fortsat vil bruge sine muskler. Du kan variere groundwork-øvelserne, når det gælder dine omgivelser. Bliv ikke bare på ridebanen, men brug eventuelt også noget tid på engen eller i skoven."


En anden sjov idé: Gå en dejlig tur, øv dig i at strutte ved hånden eller udfordr hesten med forskellige genstande. "Du kan f.eks. lære den at gå over en presenning eller gå forbi en paraply. Det vil holde din hest mentalt fit og sund. Fortsæt også med at børste ham mindst et par gange om ugen. Kort sagt: Fortsæt med at give din hest den opmærksomhed, som den fortjener.