Grovfoder 

til

ældre heste

Grovfoder er det vigtigste foder til heste og grundlaget for enhver ration. En hest har normalt brug for 1,5 % af sin kropsvægt i grovfoder, men det kan endda være helt op til 2 % for ældre heste. Det betyder, at en hest på 600 kg bør spise omkring 12 kg grovfoder om dagen.


Vi inddeler heste i tre kategorier, når det gælder grovfoder: heste med en god tandfunktion, heste med en nedsat tandfunktion og heste med næsten ingen tandfunktion. Typen af grovfoder er forskellig for hver gruppe.

Der er tre elementer, som vi skal tage hensyn til med hensyn til sammensætningen, når det drejer sig om grovfoder.

Næringsstofindtaget vil falde
Tandfunktionen vil blive forringet
Fordøjelsen af fibre er mindre optimal
Fibre er af vital betydning for alle heste. Dette vil normalt komme fra grovfoder som græs, hø eller høfoder. Men du bliver nødt til at begynde at lede efter andre fiberkilder, når tænderne er blevet så dårlige, at hesten ikke længere kan spise dette.

Ved du, hvad du fodre med? 

En quickscan kan bruges til at finde ud af, hvordan dit hø er sammensat. En ældre hests grovfoder bør helst have en anden sammensætning end det, som en yngre hest får. Grunden til dette er, at en ældre hest har et højt proteinbehov, og at den vil fordøje sukker og stivelse mindre effektivt. Så disse skal reduceres. 


Protein er ekstremt vigtigt for ældre heste. For at være sikker på, hvor meget protein der er i høet, skal du foretage en quickscanning. Hvis dette viser, at dit hø har for lidt protein, kan du nemt supplere det med Pavo ProteinPlus.

Har quickscan'en vist, at sukkerindholdet i dit grovfoder er for højt? Så kan du prøve at lægge grovfoderet i blød i 30 minutter. Dette vil sikre, at det meste af det vandopløselige sukker vil sive ud.

"Sørg for, at grovfoderet til din gamle hest er let tilgængeligt. Brug ikke langsomme foderautomater. Er flere heste blevet sat på græs? Så forbered det samme antal grovfoderpladser plus en ekstra"

Carina Fjordside Beblein, Cand. scient. agrobiolog

Velfungerende tyggefunktion

Du kan simpelthen fortsætte med at give din hest alt det, som den kan lide, hvis den stadig har en god tandfunktion: hø, ensilage, halm og græs. Det eneste, du skal holde øje med, er, om sammensætningen af dit grovfoder også passer til ældre heste. En ældre hest vil således kræve mere end en yngre hest. Din hests tilstand vil naturligvis diktere dette. Du skal ikke pludselig begynde at tilbyde meget mere grovfoder, hvis din hest stadig er i en helt god kondition. Vurdér din hest omhyggeligt og tilpas foderet derefter.


Du kan blot fortsætte med at give din hest kraftfoder og/eller muesli. Sørg dog for, at sammensætningen af disse foderstoffer er egnet til ældre heste.

Heste med dårlig tyggeevne har store problemer med at spise langskaftet grovfoder.

Så for at sikre, at din hest får nok fibre, er det bedst at give korthakket grovfoder. Længden af de fibre, som din hest stadig kan tygge, afhænger af graden af tandslitage. Du skal være opmærksom på, at der stadig skal være en vis kontrast i tænderne, for at hesten kan kværne fibrene. Det er bedst at give grovfoder med en maksimal længde på ca. 3 centimeter i tilfælde af nedsat tandfunktion. Pavo SeniorFibre er en let spiselig blanding af (korte) fibre og kan derfor erstatte normalt grovfoder som hø og ensilage.

Dette kan omfatte: Det kan f.eks. være: hakket græs, hakket lucerne, en kombination af: Pavo DailyPlus, græs: hesten skal så ofte som muligt på græs.

Kraftfoderet kan stadig gives uden først at være udblødt. Disse heste kan stadig tygge nok til at kunne forarbejde kibble og müsli.

Hø er også altid en god idé. Disse heste kan måske ikke længere spise dette særlig godt, men de vil helt sikkert få masser af tilfredsstillelse ved at kunne gnaske på høet. Det er derfor vigtigt for din hests velbefindende at tilbyde den hø.

Heste, der slet ikke længere kan tygge, vil ikke længere få nok grovfoder ind. Det kan se ud som om, at de gnasker på noget hele dagen, mens de i virkeligheden næsten ikke spiser noget. Hvis du ikke griber ind i tide, vil din hest ikke få nok næringsstoffer og kan endda sulte. Grovfoderet til hesten må ikke være større end 1 cm. Dette vil sikre, at tarmene kan fordøje fibrene og optage de nødvendige næringsstoffer. På den måde kan du forebygge tarmforstyrrelser og en meget afmagret hest.

En særlig diæt med udblødte grovfodererstatninger kan være den perfekte løsning!

Vi anbefaler ikke at fodre hø til heste uden tandfunktion. De kan ikke længere tygge effektivt, og der er derfor for stor risiko for en blokering i spiserøret.

Din gamle hest har normalt brug for et tilskud til sit grovfoder. Læs mere om dette på vores side om tilskudsfodring.