Hvornår er min 

ældre hest

i

god huld?

Body Condition Score (BCS)

Det er meget vigtigt at holde øje med vægten hos ældre heste. Det er vigtigt at genkende de første tegn på vægttab. Og skyldes det en reduktion i muskelmasse eller fedt? Tag derfor et godt kig på din hest.

Når vi skal bestemme hesten huld (BCS), ser vi på seks forskellige områder: halsen, manken, ryggen, halefoden, ribbenene og området lige bag hestens skulder.

På illustrationen til højre er de punkter, du skal kigge på, tydeligt angivet. Disse er vigtige for at aflæse et godt BCS af din hest.

Ved at bruge illustrationerne og beskrivelsen nedenfor kan du se, hvilken score din hest har for hvert område. Gennemsnittet af dette bestemmer den endelige body condition score. Vær ærlig, når du udfylder dette, selv om det nogle gange kan være ret konfronterende.

Lav vurderingen selv

Ved hjælp af illustrationerne og beskrivelsen nedenfor kan du se, hvilken score din hest har for hvert område. Gennemsnittet af disse bestemmer den endelige score for huldscoren. Vær ærlig, når du udfylder dette, selv om det nogle gange kan være svært.

1.

Ekstrem tynd

Knoglestrukturerne ved nakke, skulder og manke er lette at mærke. Rygsøjlen er synlig, ligesom ribbenene. Halebunden rager tydeligt frem. Intet fedtvæv kan mærkes.

2.

Meget tynd

Knoglestrukturerne ved nakke, skulder og manke er svagt fremtrædende. Rygsøjlen er mærkbar, ligesom halebunden. Ribbenene er synlige.

3.

Tynd

Knoglerne i nakke, skulder og manke kan fornemmes, men ingen knoglestruktur kan ses. Man kan ikke længere føle rygraden. Halebunden er håndgribelig, men individuelle hvirvler er ikke længere synlige. Ribbenene kan stadig ses, men er let dækket af et lag fedt.

4.

Slank

Nakke, skulder og manke er ikke alt for tynde. Rygsøjlen kan anes en llille smule. Halebundens fremspringsgrad afhænger af fysikken og noget fedtvæv kan mærkes. Du kan se et svagt omrids af ribbenene.

“Har du en hest med en på 4 eller mindre? Så giv den et dækken på i koldt og vådt vejr. Ellers kan du risikere at din hest bruger en del af sin energi på at opretholde kropstemperaturen.

Carina Fjordside Beblein, Cand. Scient. Agrobiolog

5.

Gennemsnitlig

Nakke og skulder flyder jævnt ind i kroppen. Manken er afrundet. Fedtvævet omkring haleimplantatet begynder at føles svampet. Ribbenene kan ikke ses med det blotte øje, men de kan let mærkes.

6.

Moderate rund

Fedtvæv begynder at udvikle sig rundt om halsen, lige bag skulderen og på siden af skulderen. En lille fortykkelse er mulig langs rygsøjlen. Fedtvævet omkring halebunden er blødt at røre ved. Fedtvævet over ribbenene føles svampet, men du kan stadig mærke ribbenene.

"Tag billeder af din hest fra siden og bagfra hver måned. Det gør det lettere at holde øje med om der er nogen ændringer"

7.

Overvægtig

Fedtaflejringer på nakke, skulder og bag skuldre. En lille fortykkelse er mulig langs rygsøjlen. Fedtvævet omkring halebunden er blødt at røre ved. De enkelte ribben er stadig følbare, men mærkbar fyldning med fedtvæv mellem ribbenene.

8.

Fedme

Halsen er mærkbart fortykket. Manken og området lige bag skulderen er fyldt med fedtvæv. Der er en bule langs rygsøjlen. Fedtvævet omkring halebunden er meget blødt at røre ved. Ribbenene er svære at mærke på grund af fedt.

9.

Ekstrem fedme

Ved halsen, manken, i bunden af halen og lige bag skulderen er der overdreven, svulmende fedtvæv. Fedt langs indersiden af balderne kan gnide mod hinanden, og flankerne fyldes i plan med kroppens forløb, så krop og flanker går over i hinanden. En meget tydelig fortykkelse kan ses langs rygsøjlen. Der er også generøst fedtvæv over ribbenene, så man ikke kan mærke ribbenene.