Intoductie:

Naam: Harley (ruin) 

Leeftijd: 10 jaar oud 

Lichaamsgewicht: 600 kg 

Inspanning: lichte arbeid 

Lichaamsconditie: te mager  

Bijzonderheden: slechte mestkwaliteit (diarree)

Advies

Aangezien Harley moeite heeft om goed op gewicht te blijven, adviseer ik om hem onbeperkt ruwvoer te geven. Als dit niet mogelijk is, voer dan minimaal 12 kg ruwvoer en verdeel dit over de dag (en nacht!).

Aanvullend zou ik het krachtvoer Pavo GutSecure adviseren. Dit product is speciaal ontwikkeld voor paarden met een gevoelig/verstoord spijsverteringskanaal die lichte arbeid verrichten. Voer een 600 kg paard 1,5 kilo GutSecure per dag. Verdeel dit over minstens 3 porties per dag.

Om de darmen van Harley nog meer te ondersteunen en daarnaast ook gewichtstoename te bevorderen, is Pavo FibreBeet een heel geschikte aanvulling. Dit is een ruwvoerproduct op basis van ontsuikerde bietenpulp dat voldoende eiwitten en energie bevat om je paard op een gezonde manier te laten aankomen. De pectine heeft een prebiotisch effect in de darmen. Het advies is om de hoeveelheid FibreBeet geleidelijk op te bouwen tot 600 gram per dag. Als Harley na ongeveer 4 weken nog niet lijkt te zijn aangekomen, kun je het geleidelijk verhogen naar 1 kg per dag. 

Als je overstapt op een nieuw dieet, houd er dan rekening mee dat paarden ongeveer 7-10 dagen nodig hebben om aan hun nieuwe rantsoen te wennen. Dit doe je door te mengen: geef geleidelijk wat minder van het huidige voer en steeds wat meer van het nieuwe voer, totdat je helemaal bent overgeschakeld.