Hoe werkt de maag van een paard? 

Onder natuurlijke omstandigheden eten paarden de hele dag door kleine porties vezelrijk voedsel. Het spijsverteringskanaal is volledig afgestemd op dit natuurlijke graasgedrag. In tegenstelling tot andere diersoorten produceren paarden niet continu speeksel, dat het zuurbufferende bicarbonaat bevat, maar alleen bij het kauwen. Daarom is het ook zo belangrijk dat paarden de hele dag en nacht toegang hebben tot ruwvoer en kunnen kauwen. Op deze manier zorg je voor een (bijna) continue stroom van bufferend speeksel naar de maag.


De maag, die relatief klein is in vergelijking met andere diersoorten, is gemaakt om kleine porties voedsel snel naar de dunne darm te transporteren. De onderste helft van de maag is bekleed met slijmvlies dat maagzuur produceert. Ook bijzonder aan paarden is dat het maagzuur niet alleen tijdens het eten wordt aangemaakt, maar dat dit continu gebeurt. Maagzuur is nodig om het voedsel te helpen verkleinen. Daarnaast zorgt het ook voor een geschikte omgeving voor de spijsverteringsenzymen en schakelt het de slechte bacteriën uit,  die samen met het voedsel naar binnenkomen.  


Het bovenste deel van de maag is bedekt met een ander soort weefsel, dat minder bestand is tegen maagzuur. Rond de overgang tussen deze twee weefseltypen ontstaan vaak maagzweren. Vanwege de constante productie van maagzuur en het speeksel dat alleen tijdens het kauwen wordt aangemaakt, is het belangrijk dat paarden verspreid over de dag toegang hebben tot ruwvoer, zonder lange ‘lege’ tussenpozen. Door het management en de voergewoontes van onze gedomesticeerde paarden zoveel mogelijk aan te passen aan hun natuurlijke gedrag, kunnen maagproblemen, zoals maagzweren, voorkomen worden.

"Maagzweren komen veel voor. Uit onderzoek blijkt dat zo'n 60% van de paarden en ponies hiermee te maken heeft. "

Pleun Broeren, nutritionist 

Risicofactoren

Er zijn een aantal risicofactoren voor het ontwikkelen van maagzweren. Het voeren van te weinig ruwvoer, het voeren van grote krachtvoermaaltijden, het voeren van krachtvoer met veel suiker en zetmeel en stress bij het paard kan het risico op maagzweren vergroten. Ook het gebruik van bepaalde medicijnen kan gevaarlijk zijn, omdat sommige medicijnen het beschermende vermogen van de maagwand aantasten. Verder kan een (te) intensieve training ervoor zorgen dat de maag vaker en intenser samentrekt, waardoor de zure maaginhoud het bovenste (gevoeligere) deel van de maag aantast. Trainen op een lege maag is ook niet aan te raden, omdat er dan geen bufferende laag aanwezig is die voorkomt dat het maagzuur tegen het bovenste gevoelige deel opspat.

Video over maagzweren