10 voedingstips voor een optimale voorbereiding

Zonder goede voeding kun je trainen wat je wilt, maar zullen de resultaten van je training tegenvallen. Daarom geven we je op deze pagina een aantal tips om je paard ook qua voeding goed voor te bereiden op de Pavo Cup. We beginnen met een aantal algemene tips die voor ieder paard van toepassing zijn en gaan daarna verder met een aantal tips voor specifieke situaties.

Tip 1: leg een goede basis

Het allerbelangrijkste is dat je weet wat je voert. Voor ieder paard is ruwvoer de basis van het rantsoen, maar de gehaltes in het ruwvoer verschillen nogal. Zo zijn de eiwitwaardes de afgelopen jaren flink afgenomen (soms zelfs onder de onderhoudsbehoefte) en is er ook een daling te zien in het energiegehalte van het ruwvoer. Voor paarden die volop in training zijn, is het belangrijk dat het ruwvoer voldoende energie en eiwit bevat. Dit is noodzakelijk voor het behoud van een gezonde lichaamsconditie en voor een goede spieropbouw bij je paard. Je kunt de waardes in je ruwvoer laten testen met een Pavo Ruwvoer Quickscan.

Tip 2: bepaal de lichaamsconditie van je paard

Hoe staat jouw paard er eigenlijk voor? Is hij goed in conditie, wat te vol of te mager? Om dat te bepalen kun je een body condition score doen. Met een BCS-score van 5 op 9 is je paard optimaal in conditie voor het wedstrijdseizoen. In het filmpje leggen we je uit hoe je dat zelf kunt doen. 

Tip 3: arm ruwvoer gericht aanvullen

Het kan natuurlijk zijn dat het ruwvoer qua voedingswaardes niet helemaal aansluit bij hoe intensief jij je paard traint. Het is dan niet nodig om meteen een hele partij ruwvoer weg te doen. Je kunt dan gericht gaan aanvullen. Als er zowel te weinig energie als eiwit in je hooi zit, kan een ruwvoerproduct zoals Pavo FibreBeet of Pavo WeightLift een mooie aanvulling zijn. Gaat het vooral om energie denk dan aan Pavo SpeediBeet of Pavo RiceBran. Wil je heel gericht alleen de eiwitten aanvullen? Kies dan voor het eiwitsupplement Pavo ProteinPlus.

Last van 'bakkabouters'?

Lees dan snel tip 10


Tip 4: aanvullen met krachtvoer

Tip 5: ondersteun je paard bij spieropbouw

Is jouw paard nog wat arm in zijn bespiering? Het is dan wel goed om te beseffen dat een paard nooit méér spieren kankrijgen. De spieren kunnen echter wel dikker worden waardoor je paard mooier bespierd is. Door training worden de spieren aangezet tot opslag van meer energie, zodat de spiermassa toeneemt en daarmee ook de prestaties en het uithoudingsvermogen van je paard. Het is allereerst belangrijk om het rantsoen van het paard aan te passen op de eiwitbehoefte. Eiwitten zijn de bouwstenen voor spieren, en bestaan uit ketens van kleinere stukjes eiwit, ook wel aminozuren genoemd. Om je paard optimaal te ondersteunen in de spieropbouw, is het dus belangrijk dat je voldoende eiwit geeft. Een overdosering van eiwit wil je ook niet, omdat het paard het eiwit dan kan gaan gebruiken als inefficiënte energiebron, of het via de nieren uitscheidt als ammoniak, wat belastend is voor de omgeving. Je kan ervoor kiezen om je paard het supplement Pavo MuscleBuild bij te voeren voor extra  ondersteuning in de spieropbouw. Dit supplement bevat het bekende weipoeder, dat een aantal belangrijke aminozuren bevat voor spieropbouw. Naast voldoende eiwit in de voeding is een goed trainingsschema met voldoende afwisseling uitermate belangrijk.

Tip 6: voorkom spierverzuring

Wanneer je paard zware inspanning verricht heeft, hebben de spieren extra energie nodig om te herstellen. Een supplement als Pavo MuscleCare helpt afvalstoffen sneller af te breken en af te voeren, waardoor het paard intensieve training langer en makkelijker volhouden. Je geeft dit aan paarden waarvan je weet dat ze snel last hebben van stijfheid en spierpijn na een flinke training. Als je wel intensief traint, maar je weet niet of je paard aanleg heeft voor spierverzuring, kun je ook preventief het vitamine e-supplement Pavo Eplus geven.Wist je dat tijdens een zware training je paard wel 10 liter vocht kan verliezen?


Tip 7: warm weer of zwaar getraind? Vul elektrolyten aan

Als je paard tijdens een warme dag flink zweet tijdens de training is de kans groot dat hij meer dan 10 liter vocht kwijtraakt. Er gaan met dat vocht ook veel lichaamszouten verloren, voornamelijk natrium, kalium, chlorice, calcium en magnesium. Door voldoende te drinken vult het paard het vocht wel weer aan, maar het aanvullen van de lichaamszouten is een ander verhaal. In ruwvoer zit maar weinig zout. In het krachtvoer gericht op sportpaarden is hier al wel rekening mee gehouden, maar als je fanatiek traint en je paard veel zweet is een elektrolytensupplement aan te raden. Alleen maar een zoutblok in de stal of wei aanbieden is niet voldoende, daarmee vul je alleen maar natrium en chloride aan en niet de andere elektrolyten die verloren gaan met hevig zweten. Elektrolytensuppelemten Pavo E’lyte of Pavo ReHydrate zijn dan een goede aanvulling. E’lyte is een elektrolytensupplement en ReHydrate is een sportdrank dat naast elektrolyten ook glucose bevat, wat je paard ondersteunt in een snel herstel na een zware training of wedstrijd. Vul elektrolyten niet dagelijks aan, alleen bij zware inspanning of warm weer.

Tip 8: voer een slobber aan je paard

Slobber is een heel veelzijdig product. Als je paard hard gewerkt heeft, kan hij na training of wedstrijd wel wat extra energie gebruiken, en dan is slobber een goede aanvulling. Je kan het dan als extraatje geven naast het gewone voer. Daarnaast kan slobber bij paarden die heel hard moeten werken ook standaard opgenomen worden in het rantsoen. Het is een volwaardig voer, vol energie en door het toegevoegde lijnzaad zorgt het ook nog eens voor een prachtig glanzende vacht. Ook voor paarden met een conditieachterstand of die neigen naar ondergewicht, is het een geschikt product om in te zetten. Verder is slobber heel handig om te mengen met de elektrolyten, zo geef je vocht en elektrolyten in één keer. Naast alle praktische voordelen van slobber is het daarnaast ook nog eens een heerlijke traktatie voor je paard! Bij Pavo kun je kiezen uit de Pavo SlobberMash of de graanvrije variant Pavo GrainFreeMash.

Vragen over de voeding van je paard? Pavo's voeradviesteam helpt je graag!


Tip 9: een mooie glanzende vacht

Je wilt natuurlijk dat je paard er tijdens de Pavo Cup niet alleen mooi getraind uitziet, maar ook een prachtig glanzende vacht heeft. Dat zorgt toch voor net dat beetje extra uitstraling. Door toevoeging van een olie krijgt je paard een prachtig glanzende en gezonde vacht. Denk hierbij aan Pavo LinseedOil of als je je paard een algehele gezondheidsboost wilt geven aan Pavo OmegaFit. Daarnaast is het wetenschappelijk bewezen dat OmegaFit je paard ondersteunt bij herstel en daarmee dus ook de prestatie.

Tip 10: weg met wedstrijdstress!

Sommige paarden zijn van nature wat nerveuzer dan anderen. Ze zien in elke hoek van de rijbaan een zogenaamde ‘bakkabouter’ staan en hebben moeite zich te ontspannen tijdens de training. Voor paarden die van nature nerveus zijn is het belangrijk dat ze voldoende ruwvoer krijgen, genoeg vrije beweging en sociaal contact. Sommige paarden hebben er baat bij om ze daarnaast structureel wat extra te ondersteunen. Voor deze paarden kan Pavo NervControl een oplossing bieden. Dit supplement heeft een lange termijn effect en kun je opnemen in het rantsoen van je paard. Er zijn daarnaast ook paarden die thuis tijdens de training fijn ontspannen zijn, maar in nieuwe situaties veel spanning opbouwen. Misschien heeft je vierjarige nog niet zoveel wedstrijdervaring en vindt hij alles nog spannend: de reis, het onbekende terrein met vlakken, veel vreemde paarden, hekjes rond de baan. Maar ook een ouder paard kan last hebben van wedstrijdstress. Als je paard verder thuis gewoon fijn ontspannen is, is het niet nodig je paard structureel te ondersteunen. Pavo BeChill kan je paard helpen om wat meer ontspannen om te gaan met onverwachte/nieuwe situaties. Het werkt snel (binnen een half uur tot twee uur). Het haalt dan net de scherpe randjes eraf, maar het zorgt er uiteraard wel voor dat je paard niet slaperig of suf overkomt. Hij kan nog steeds alert reageren en het beste van zichzelf laten zien.