'Kijk naar je paard' 

Trainingstips van Emmelie Scholtens

Emmelie Scholtens heeft al met menig paard goede prestaties neergezet in de Pavo Cup. De amazone weet als geen ander hoe je een paard kunt voorbereiden en optimaal voorstellen in een jonge paarden competitie. Ze vertelt wat zij belangrijk vindt.

“Allereerst zeg ik altijd ‘kijk naar je paard’, is je paard er klaar voor om deel te nemen aan de Pavo Cup. Bespreek dit ook met je instructeur, helemaal als het om een vierjarige gaat. Je moet geen dingen willen overhaasten. Een vierjarige mag natuurlijk nog wat groener zijn dan een vijf- of zesjarige, maar het is niet fijn als je paard teveel spanning opbouwt omdat het er eigenlijk nog niet klaar voor is. Denk daar goed over na, niet iedere vierjarige is hetzelfde. Het welzijn van je paard moet altijd bovenaan staan”, begint Scholtens.

Training vierjarige

Qua training van een vierjarige zijn volgens Scholtens een aantal dingen belangrijk. “Train vooral goed op de overgangen en de gehoorzaamheid van je paard. Houd in gedachten dat de gangen bij de Pavo Cup boven de oefeningen gaan. Het gaat om de natuurlijke aanleg. Je hoeft niet precies op een letter een bepaalde oefening te laten zien. Net als het wijken, ik vind dat niet perse heel belangrijk, je krijgt geen cijfer voor deze oefeningen, maar wel voor de gangen. Als je je paard gewoon thuis al fijn traint in een mooie houding en probeert met veel tact en ritme te rijden, dan is dat prima voor de Pavo Cup. Als je dit goed traint en je paard is goed gehoorzaam dan ontstaat er vanzelf een harmonieus beeld.”


Er is een ding wat je volgens Scholtens vooral niet moet vergeten met een jong paard. “Ga ook op vreemd terrein trainen. Het is belangrijk dat je paard zich leert te ontspannen op ander terrein. Vierjarigen hebben vaak nog niet veel wedstrijdervaring, dus probeer af en toe op vreemd terrein tussen andere paarden te trainen.”

"Bij de Pavo Cup gaan de gangen boven de oefeningen"


Training vijf- en zesjarigen

Van een vijf- en zesjarige kun je al veel meer vragen weet Scholtens. “Dat is een ander verhaal. Met deze paarden is het belangrijk veel schakelwerk te doen tijdens de trainingen. Je wilt dat het paard meer op het achterbeen komt en draagkracht gaat ontwikkelen. Vaak begin ik met een vijf- of zesjarige tijdens het losrijden wat lager qua houding. Op deze manier kun je ze fijn opwarmen. Daarna ga ik schakelingen rijden, wat schouderbinnenwaarts, zo komen ze fijn op het achterbeen. Het is belangrijk dat deze paarden op je ‘wachten’, dat je controle hebt. Het paard moet goed gehoorzaam zijn en fijn aan de hulpen staan. Het is op deze leeftijd belangrijk dat ze de oefeningen ook goed beheersen.”

De dag zelf

Voor de dag zelf heeft Scholtens ook nog een paar tips:

  • Zorg dat je spullen op orde zijn en denk daarbij ook aan de entingen van je paard.
  • Leg alles de dag van tevoren klaar zodat je daar op de dag zelf niet meer over na hoeft te denken.
  • Kom op tijd. Haasten is helemaal met jonge paarden niet fijn.
  • Als het nodig is, longeer je paard dan even voor je erop gaat zitten. Niemand heeft er iets aan als je paard te fris is.

  • Bepaal hoe lang je los moet rijden. Je paard kan je natuurlijk altijd verrassen door wat frisser of kijkeriger te zijn dan thuis. Daarom is het oefenen op vreemd terrein ook goed, zodat je weet hoeveel tijd je nodig hebt om je paard te laten ontspannen.
  • Probeer het te zien als een training voor je paard. Leg er niet teveel druk op.
  • De Pavo Cup is veel vrijblijvender dan een gewone proef in een wedstrijd. Gun je paard de tijd.