10 tips som giver et optimalt fundament for præstation

Uden den rette  fodring kan du træne alt det, du vil, men resultaterne af din træning vil med stor sandsynlighed være skuffende. Derfor giver vi dig på denne side en række tips til at forberede din hest godt Pavo & DRF Championaterne med hensyn til fodring. Vi starter med nogle generelle tips, der gælder for alle heste, og fortsætter derefter med nogle tips til specifikke situationer.

Tip 1: Læg et godt fundament

Det vigtigste er at vide, hvad du fodrer med. For alle heste er grovfoderet grundlaget for rationen, men niveauerne i grovfoderet varierer en del. I de seneste år er proteinindholdet f.eks. faldet betydeligt (i nogle tilfælde endda under vedligeholdelsesbehovet), og der er også sket et fald i grovfoderets energiindhold. For heste i fuld træning er det vigtigt, at grovfoderet indeholder tilstrækkeligt med energi og protein. Dette er nødvendigt for at opretholde en god huld og for en god muskelopbygning hos din hest. Du kan få testet værdierne i dit grovfoder med en Pavo Grovfoder Quickscan.

Tip 2: Hestens huld

Hvordan har din hest det egentlig? Er den i god huld, lidt for tyk eller for tynd? For at afgøre det kan du lave en body condition score. Med en BCS-score på 5 ud af 9 er din hest i optimal huld til konkurrencesæsonen. 

Tip 3: Målrettet fodring

Det kan naturligvis være, at foderet med hensyn til næringsværdier ikke helt passer til den intensive træning af din hest. I så fald er det ikke nødvendigt at skille sig af med en hel masse grovfoder med det samme. Du kan i stedet kigge efter specifikke tilskud. Hvis dit hø mangler både energi og protein, kan et grovfoderprodukt som Pavo FibreBeet eller Pavo WeightLift være et godt supplement. Hvis det primært drejer sig om energi, kan du overveje Pavo TopSport eller Pavo RiceBran. Ønsker du meget specifikt kun at supplere med proteiner? Så skal du vælge proteintilskuddet Pavo ProteinPlus.

Ser din hest "Spøgelser"?

Så hop hurtigt videre til tip 10


Tip 5: Understøt muskelopbygning

Er din hest udfordret i forhold til muskler? Hesten kan ikke få flere muskler, men man kan opbygge muskelmassen, så muskler bliver tykkere. På den måde bliver din hest mere muskuløs. Fodringen kan ikke stå alene i forhold til muskelopbygning. Træning er et vigtigt element i forhold til at opbygge muskelmassen og hests præstationsevne og udholdenhed. Fodringen er fundamentet for at hesten har de rigtige byggesten tilgængelig for muskelopbygning. her er det  først og fremmest vigtigt at tilpasse hestens ration til dens proteinbehov. Proteiner er byggestenene til musklerne og består af aminosyrer. Så for at støtte din hest bedst muligt i muskelopbygningen er det vigtigt, at du fodrer tilstrækkeligt med protein. Samtidig skal protein ikke overdoseres, da hesten kan begynde at bruge proteinet som en ineffektiv energikilde eller udskille det via nyrerne som ammoniak, hvilket både er en ekstra beslastning på nyrerne og for miljøet. Du kan vælge at fodre din hest med tilskuddet Pavo MuscleBuild for at få ekstra støtte til muskelopbygning. Dette tilskud indeholder det velkendte vallepulver, som indeholder en række vigtige aminosyrer til muskelopbygning.

Tip 6: Mælkesyreophobning

Når din hest har trænet meget,  kan musklerne brug for hjælp til at restituere. Et tilskud som Pavo MuscleCare hjælper med at nedbryde og fjerne affaldsstoffer. På den måde bliver hesten hurtigere klar til næste til intensiv træning. Du kan give Pavo MuscleCare til heste, som du ved er tilbøjelige til at blive stive og ømme i musklerne efter hård træning. Hvis du træner intensivt, kan du også give E-vitamintilskuddet Pavo Eplus forebyggende.Vidste du, at din hest kan miste op til 10 liter væske under hård træning?


Tip 7: Varmt vejr eller intensiv træning? Husk elektrolytterne

Hvis din hest sveder meget under træning på en varm dag, er det sandsynligt, at den kan miste mere end 10 liter væske. Med dette væsketab, mister hesten også mange kropssalte, især natrium, kalium, klor, calcium og magnesium. Ved at drikke nok vil hesten genopfylde væsken, men at genopfylde kropssaltene er en anden sag. Der er meget lidt salt i grovfoder. Hos Pavo tager vi hensyn til tab af kropssalte i vores sportsfoder. Men hvis du træner hårdt, og din hest sveder meget, anbefales et elektrolyttilskud. Det er ikke nok blot at tilbyde en saltblok i stalden eller på græsmarken, for dermed supplerer du kun natrium og klorid og ikke de andre elektrolytter, der går tabt ved kraftig svedproduktion. Elektrolyttilskud Pavo E'lyte eller Pavo ReHydrate er et godt supplement i dette tilfælde. Pavo E'lyte er et elektrolyttilskud og Pavo ReHydrate er en sportsdrik, der ud over elektrolytter også indeholder glukose, som støtter din hest i hurtig restitution efter tung træning eller konkurrence. Det er ikke nødvendigt at tilføre elektrolytter dagligt, men kun ved hård træning eller varmt vejr.

Tip 8: Mash 

Mash kommer efterhånden i mange udskygninger, det kan være svært at vælge det produkt der passer til din hest. Hvis din hest har arbejdet hårdt, kan den godt bruge lidt ekstra energi efter træning eller konkurrence, så kan SlobberMash være et godt supplement. Du kan give det som et supplement til det almindelige foder. SlobberMash kan også bruges som en del af fodringen og takket være de tilsatte hørfrø giver det også en smuk skinnende pels. Det er også et velegnet produkt til brug for heste, der er mindre veltrænede eller har tendens til undervægt. Desuden er mash meget praktisk at blande med elektrolytter, så du giver væske og elektrolytter på én gang. Ud over alle de praktiske fordele ved Mash er det også en lækker godbid for din hest! Hos Pavo kan du vælge mellem Pavo SlobberMash eller den kornfrie variant Pavo GrainFreeMash.

Har du spørgsmål om fodring af din hest? Pavos team hjælper dig gerne!


Tip 9: En flot og skinnende pels

Du ønsker naturligvis, at din hest ikke kun skal se smukt trænet ud under Pavo og DRF Championaterne, men også have en smukt skinnende pels. Ved at tilsætte en olie får din hest en smukt skinnende og sund pels. Overvej Pavo LinseedOil, eller hvis du vil give din hest et generelt sundhedsboost, Pavo OmegaFit. Det er desuden videnskabeligt bevist, at OmegaFit støtter din hests restitution og dermed dens præstationer.

Tip 10: Væk med stævnestress!

Nogle heste er naturligt mere nervøse end andre. De ser spørgelser i hvert hjørne af ridebanen og har svært ved at slappe af under træningen. For heste, der er naturligt nervøse, er det vigtigt, at de får masser af grovfoder, nok fri bevægelse og social kontakt. Nogle heste har desuden gavn af lidt ekstra støtte. For disse heste kan Pavo NervControl tilbyde en løsning. Dette tilskud har en langtidseffekt og kan indgå i hestens dagligte ration. Der er også heste, der er dejligt afslappede under træning hjemme, men som opbygger en masse spænding i nye situationer. Måske har din fireårige hest endnu ikke så meget konkurrenceerfaring og finder alting spændende på turen, de nye omgivelser med ukendte underlag, mange fremmede heste, hegn omkring banen mm. Men selv en ældre hest kan lide af konkurrencestress. Hvis din hest ellers er dejligt afslappet derhjemme, er der ingen grund til at støtte din hest på daglig basis. Pavo BeChill kan hjælpe din hest med at håndtere uventede/nye situationer på en mere afslappet måde. Det virker hurtigt (inden for en halv time til to timer). Den lægger en dæmper på nervøsiteten, naturligvis, uden at din hest kommer til at virke søvnig eller døsig. Den kan stadig reagere opmærksomt og vise sit bedste.